Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

Najavljena Bela nedeja

Kastav je spreman za Belu nedeju, za tri nezaboravna dana koja će tradicionalno spojiti tradiciju, kulturu, zabavu, gastronomiju, enologiju i turizam. Potvrdili su to i sudionici današnje press konferencije održane u Kući Belice u Kastvu, na kojoj je predstavljeno ovogodišnje izdanje manifestacije koja je već više od 600 godina posebna za “grad na brege” i njegove žitelje. Sajam koji je tijekom povijesti prerastao u istinski spektakl u kojem svi uživaju uvijek je čuvao ono svoje izvorno – slavlje domaćeg čovjeka spojeno sa prezentacijom svojih proizvoda, uz nazdravljanje mladim vinom, kojega se posebno slavi i uvažava.

U susjedstvu Kastav Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture ove godine se Bela nedeja održava 5, 6 i 7. listopada. Organizatori su pripremili brojne znane, ali i nove sadržaje. Saša Brusić, voditelj turističkog ureda TZ Grada Kastva, je predstavio bogat program ovogodišnje manifestacije koji se tradicionalno oslanja na najjača glazbena imena ovog podneblja koja će nastupati na dvije koncertne pozornice (Crekvina i Fortica), ali i na ulične zabavljače, performere te je najavio i novitete koje donosi ovogodišnja Bela nedeja. Tako će se, uz standardnu izložbu vina, po prvi put, na poznatoj Lokvini održati “lokVINA” – festival domaćih vina na kojem će sudjelovati hrvatski vinari kojima će se pridružiti i ponuđači finih zalogaja. Novost je i Dječji kutak na Lokvini u kojem će najmlađi naći svoju zabavu kroz već zaboravljene dječje igre, kreativne radionice, izradu soka od grožđa, a Ciciban organizira i radionicu izrade cipela po nekadašnjem principu i alatom koji se nekad koristio. Kastav će ponuditi i druge brojne sadržaje, pa će publika tijekom tri dana manifestacije moći posjetiti Kuću Belice, Speleogaleriju, umjetnički ateljei imat će posebne postave, a posebne izložbe održavat će se u Muzejskoj zbrici Kastavštine i crkvici Sv. Trojice, svi će se moći opskbriti autohtonim proizvodima na brojnim štandovima, kao i robom široke potrošnje za svoje domaćinstvo, nabaviti legendarni suvenir manifestacije “petešića kemu se v rit puše”, a ono što je i najvažnije – kušati ovogodišnje mlado vino, kastavsku Belicu, ali i odlična vina koje nude domaći vinari. Ono što valja posebno naglasiti su brojni punktovi namjenjeni posjetiteljima i njihovim foto uspomenama sa Bele nedeje koji će zasigurno biti vrlo posjećeni.

Miljenko Host, predsjednik Udruge “Belica”, najavio je prosječnu godinu uroda Belice, ali i njenu odličnu kakvoću te je pozvao posjetitelje da posjete netom otvorenu Kuću Belice kao i izložbu “Za otočit i natočit” koja će biti postavljena na Trgu istarske vile.

Mauro Staraj, jedno od najpopularnijih glazbenih imena ove regije, na press konferenciji je najavio svoj sada već tradicionalni nastup na Beli pundejak, no ove godine sa posebnim dodatkom. Naime, Mauro je sa svojom La Bandom odabrao upravo nastup u Kastvu za snimanje LIVE in Kastav! albuma te je pozvao svih da budu dio te posebne atmosfere.

Naravno, press konferenciji je, kao prvi govornik nazočio i kastavski gradonačelnik Matej Mostarac koji je podsjetio na značenje Bele nedeje za Kastav kroz povijest te naglasio kako je ovo najveća i najposjećenija manifestacija ovoga kraja. Mostarac je naglasio kako organizatori i ove godine očekuju desetke tisuće posjetitelja, lijepo vrijeme i sve ono što ovu manifestaciju tradicionalno krasi i po čemu je poznata i van granica Lijepe naše. Pozvao je svih u Kastav, na Belu nedeju, na druženje, uživanje u vinu, programu i druženju sa dragim ljudima. Tako je u Kastvu uvijek, a tradiciju treba čuvati i državati…