Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Dopolavoro, Vijesti

Najavljena premijera predstave “Rad panike”

U petak i subotu, 1o. i 11. srpnja s početkom u 20.30 sati na Grobničkom polju, prema automotodromu Grobnik, premijerno će biti izvedena predstava “Rad panike”, posljednja predstava kolektiva udruženog u umjetničku organizaciju Bezimeno autorsko društvo (BADco.)

Konferenciji za novinare povodom najave premijere predstave prisustvovali su redatelj predstave Goran Sergej Pristaš, koreografkinja predstave Nikolina Pristaš, dramaturg predstave Tomislav Medak, predstavnica Drugog mora Petra Corva i predstavnica Rijeke 2020 Emina Višnjić.

Rad panike posljednji je dio trilogije započete predstavom Iskop izvedenom 2018. g, u kući arhitekta Vjenceslava Richtera, a nastavljene predstavom rePublika u orkestru koja je premijerno održana u HNK Ivana pl. Zajca u listopadu 2019. u Rijeci. Trilogija tematizira veze rada, utopije i konfrontacije s nemogućnostima u vrijeme prijetnje klimatske katastrofe. Predstava je ujedno sastavni dio programskog pravca Dopolavoro, projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Organizator programa je Drugo More.

Rad panike je događanje smješteno u brisanom prostoru Grobničkog polja. U taj infrastrukturni prostor velikih razmjera, brzina i napona ne nalazimo ulaz jer unatoč slikovitoj sagledivosti mjesta dodira između prirodnog krajolika i tehnoloških sustava – dalekovoda, aerodroma, autmotodroma, autoputa – on je inverzija prostora ljudskog razmjera u kojima svakodnevno obitavamo, u kojima se vozimo, kroz koja hodamo. Njegov identitet je ne-tu. Upravo kao što je identitet svakodnevice ova infrastruktura vodova, čvorova i mreža koji ju održavaju.

Rad panike je događanje nastalo u obustavljenom vremenu. Vremenu vrlo izvjesnog kraja i vrlo neizvjesnog početka. Međutim, da bi svakodnevica mogla biti nešto drugo, da nešto završi a novo može započeti, promjena mora biti moguća u infrastrukturnom prostoru. Na tom terenu izvlače se obrisi i iskopavaju ukopine onoga što neće moći biti i onoga što će se možda zbiti – ističu autori predstave.

Predstava okuplja izniman tim suradnika: književnika Gorana Ferčeca kao autora teksta, kompozitora Gordana Tudora kao autora glazbe, vizualne umjetnike Gorana Petercola kao dizajnera svjetla, Silvia Vujičića kao dizajnera kostima te Sinišu llića kao autora knjižice ilustracija. Umjetnički tim predstave čine i redatelj Goran Sergej Pristaš, koreografkinja Nikolina Pristaš, dramaturzi Tomislav Medak i Nataša Antulov.  Predstavu izvode: Nataša Antulov, Ana Marija Brđanović, Ema Crnić, Ana Kreitmeyer, Marta Krešić, Nikolina Pristaš, Kalliopi Siganou, Aleksandra Stojaković Olenjuk, Evita Tsakalaki. Izvedbu prati i Puhački orkestar KUD-a “Sloga” Ravna Gora.

BADco je kolaborativna izvedbena skupina koja radi u Zagrebu. Skupinu čine: Ivana Ivković, Ana Kreitmeyer, Tomislav Medak, Goran Sergej Pristaš, Nikolina Pristaš i Zrinka Užbinec. Od svog osnutka u 2000. godini, BADco. se kroz suradnju troje koreografa/plesača, dvoje dramaturga i jednog filozofa, uz producenta skupine, sistematično bavi istraživanjem protokola izvođenja, predstavljanja i gledanja strukturirajući svoje projekte unutar različitih formalnih i percepcijskih odnosa i sklopova.

Publika će od danas, 7. srpnja, na internetskim stranicama Drugog mora i BADco, moći skinuti tonske zapise s kojima će zvučno pratiti predstavu. Ulaz na izvedbe je slobodan. Organizatori mole posjetitelje da svoj dolazak potvrde na produkcija@badco.hr, uz koju će dobiti uputu za dolazak.