Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2

Nakon Ljeta na Gradini, Riječkih ljetnih noći i niza drugih manifestacija kroz koje su posljednjih godina u ljetnim mjesecima riječki trgovi i ulice postajali pozornice i mjesta dobre zabave, u osmišljavanje ljetnih događanja intenzivnije se uključuje i Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Od polovice lipnja do polovice rujna u Rijeci će se, naime, održati Ljeto u prijestolnici, skup događanja koji objedinjuje već poznate riječke ljetne manifestacije ali i donosi brojne nove festivale, koncerte, filmske projekcije, predstave, izložbe, preformanse i edukacije.

Najavili su to na konferenciji za medije u srijedu, 13. 6., gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, direktorica TD RIJEKA 2020 Emina Višnić, koordinatorica programskog pravca Dječja kuća Rijeke 2020 Jelena Milić i voditeljica programskog pravca Kuhinja Lela Vujanić.

„Posljednjih nekoliko godina povećava se broj ljetnih događanja namijenjenih Riječanima i turistima pa tako već neko vrijeme postoji i inicijativa da se ona objedine pod jednim nazivnikom. Taj smo nazivnik pronašli u projektu Europske prijestolnice kulture kojim se intenzivno pripremamo za 2020. godinu ali i koji uključuje niz predprograma do 2020. godine. U tom kontekstu, osmišljeno je Ljeto u prijestolnici, u koje smo uključili i neke već postojeće programe i partnere kao što su Riječke ljetne noći u organizaciji HNK Ivana pl. Zajca (28. 6. – 18. 7.), Ljeto na Gradini (7. 7. – 2. 9.), Ljetno Art-kino (15. 6. – 27. 7.) i Ljetna škola Centra za napredne studije jugoistočne Europe Sveučilišta u Rijeci (18.6. – 22.6.), ali i neke nove programe“, kazao je Vojko Obersnel.

 

 

U kreiranju i organizaciji programa sudjeluje 40-ak programskih i projektnih partnera, pa je Emina Višnić sa zadovoljstvom pozvala na „cjeloljetno druženje uz kulturu“ koje će se, zahvaljujući njima i prije svega Gradu Rijeci kao nositelju titule Europske prijestolnice kulture, održavati na brojnim riječkim lokacijama.

„Ovog nam je ljeta u fokusu područje Delte, dakle ova zgrada na adresi Delta 5, Exportdrvo i razne druge lokacije obuhvaćene programskim pravcem Slatko i slano, na kojem se slatka voda Rječine miješa s morem. Pritom nam je važan partner i Lučka uprava Rijeka koja nam je na korištenje ustupila lokacija koje nisu uobičajene za ove svrhe, a što dodatno pridonosi atraktivnosti programa“, kazala je Višnić.

Prvo događanje Ljeta u prijestolnici očekuje nas već u petak, 15. 6., kad će se održati prvi koncert u sklopu novog glazbenog Ciklusa Furioza, koncert Punčki, na adresi Delta 5. Prije koncerta, koji počinje u 21:30, na istoj će se lokaciji održati i druženje sa stanarima ove riječke zgrade uz gastronomski program, a sve pod nazivom Delta otvoreno.

U lipnju nas, povodom obilježavanja Dana antifašističke borbe, 23. u mjesecu na Titovom trgu očekuje i glazbeni program Zbor crvene Rijeke a 26. 6. na Bazenima Kantrida kazališni performans Welcome koji šalje snažnu poruku o izbjegličkoj krizi.

Od 27. 6. do 8. 7. na raznim riječkim lokacija održat će se drugo izdanje Festivala Tobogan – aktivne ferije za djecu koji RIJEKA 2020 organizira zajedno s Art-kinom, Gradskom knjižnicom Rijeka, Gradskim kazalištem lutaka Rijeka, MMSU-om i Vijećem mladih Benčić, a koje će atraktivno otvorenje uz „invaziju insekata“ imati 27. 6. u 20 sati na potezu od Trga 128. brigade Hrvatske vojske do Exportdrva.

Od 29. 6. do 15. 7. na riječkim će se javnim prostorima održati serija umjetničkih intervencija Spajalica a 20. 7. počinje 2. Bijenale industrijske umjetnosti koje će u Labinu, Raši, Puli, Vodnjanu i riječkom MMSU-u predstaviti više od 20 domaćih i međunarodnih suvremenih umjetnika i umjetnica.

Rijeka će od 21. 7. biti i domaćin EASA-e, najznačajnijeg međunarodnog okupljanja mladih arhitekata, dok 27. i 28. 7. Ex Port Delta i Torpedo ugošćuju novi glazbeni festival, Sailor Sweet&Salt Festival, u organizaciji Kluba ljubitelja buke.

U najtoplijem ljetnom mjesecu, kolovozu, očekuju nas dva iznimna glazbena događanja: koncert Chelsea Wolfe & Brutusa 1.8. na Trsatskoj gradini i koncert poznatog americana benda Calexico 13.8. u Exportdrvu, uz predgrupu My Buddy Moose.

Ljeto u prijestolnici završit će drugim izdanjem festivala glazbe i gastronomije Porto Etno, 7. i 8. 9, u Exportdrvu, nastupom brojnih svjetskih etno-jazz glazbenika i uz gastro-program brojnih nacionalnih manjina i društava prijateljstva s područja Rijeke i Primorsko-goranske županije.

Ljeto u prijestolnici strateški su podržali Grad Rijeka, Ministarstvo kulture Republike Hrvatske, Turistička zajednica grada Rijeke, Primorsko-goranska županija, Ministarstvo turizma Republike Hrvatske i Sveučilište u Rijeci.