Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Kulturna diplomacija, Učionica, Vijesti

Nina Obuljen Koržinek: Javnost će biti uključena u izradu nacionalne strategije kulture

Posljednjem panelu u sklopu konferencije Sudioničko upravljanje u kulturi: Istraživanje praksi, teorija i politika. URADIMO ZAJEDNO. koji se od 22. do 24. studenog održavao u Rijeci, prisustvovala je i ministrica kulture Republike Hrvatske Nina Obuljen Koržinek.

Govorila je o temi sudjelovanja javnosti u procesu donošenja odluka u području kulture, a kako je kasnije izjavila medijima, na panelu je kazala kako u Hrvatskoj postoji duga tradicija sudjelovanja strukovnih udruga, umjetnika i šire javnosti u raspravi o kulturnoj politici.

Navela je da je na panelu bilo jako vrijedno i korisno čuti iskustva iz drugih država o tome kako je na nacionalnoj razini građane moguće uključivati u raspravu o kulturnoj politici, od najmanje zajednice do široke javnosti.

Kao pozitivan primjer facilitatora procesa uključivanja javnosti u raspravu o kulturnim politikama u našoj zemlji, istakla je Zakladu “Kultura nova”:

“Imala sam priliku biti u Ministarstvu kulture i kao državna tajnica svjedočiti primjeru inicijative koja je u potpunosti potaknuta odozdo prema gore a rezultirala je donošenjem zakona o osnivanju Zaklade “Kultura nova” i njenim uspješnim radom u proteklih 6-7 godina.

Takvih primjera je dosta. U Republici Hrvatskoj prilikom donošenja svih zakona uključujemo zainteresiranu javnost. Kroz sustav kulturnih vijeća, u procesu donošenja odluka o financiranju isto tako sudjeluje i kulturna javnost, a i dosadašnji procesi strateškog planiranja uključivali su vrlo široke konzultacije sa svima koji djeluju na području kulture. Tako će biti i u budućem radu na nacionalnoj strategiji kulture”, kazala je Nina Obuljen Koržinek.