Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Kulturna diplomacija, Vijesti

Norveški dani u Rijeci: Predavanje o inkluzivnom dizajnu

U utorak, 24. travnja 2018. godine, u 18 sati, u Gradskoj vijećnici Grada Rijeke, Korzo 16/prizemlje, održat će se predavanje “Inkluzivni dizajn”, u sklopu manifestacije  Norveški dani u Rijeci.

Uvodno će okupljenima obratiti Nj.E. Astrid Versto, veleposlanica Kraljevine Norveške u Hrvatskoj i pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, a predavanja će održati voditeljica programa Norveškog centra za dizajn i arhitekturu Onny Eikhaug i izvršni direktor obiteljske kompanije VESTRE Jan Christian Vestre.

Norveški dani u Rijeci održavaju se od 23. do 27. travnja 2018. godine, u organizaciji Grada Rijeke i Veleposlanstva kraljevine Norveške. Cilj Norveških dana je kroz niz kulturnih, poslovnih i društvenih događaja građane upoznati s norveškom kulturom i načinom života, ali i osnažiti veze koje tradicionalno postoje između riječkog kraja i Norveške, naročito u pomorstvu i brodogradnji. Norveški dani organiziraju se prvi puta u Rijeci s namjerom izgradnje dugoročnog partnerstva Veleposlanstva s Gradom i drugim organizacijama i institucijama iz Rijeke, naročito u kontekstu projekta Europske prijestolnice kulture u Rijeci.

 

O govornicima:
Onny Eikhaug voditeljica je programa Norveškog centra za dizajn i arhitekturu, a odgovorna je za program Innovation for All, koji financira norveška vlada, a kojemu je cilj promocija inkluzivnog dizajna kao učinkovite strategije inovacija u tvrtkama. Predana je održivom dizajnu usmjerenom ljudima, a krajnji joj je cilj dokazati potencijal i prednosti ovog pristupa. Pripremila je knjigu Innovating with people – The Business of Inclusive Design, koja je distribuirana diljem svijeta kao dio programa u školama dizajna. Onny posjeduje diplomu MBA Norveškoga ekonomskog sveučilišta te je osvojila nagradu Inclusive Design Champion od strane međunarodnog žirija na konferenciji Include 2015., održanoj na Royal College of Art u Londonu.

Jan Christian Vestre je izvršni direktor obiteljske kompanije VESTRE, jednog od vodećih europskih proizvođača urbanog namještaja za vanjske prostore. Jan Christian bio je i politički savjetnik u norveškom Ministarstvu trgovine i industrije te u Norveškom parlamentu. Čvrsto vjeruje da industrija mora doprinijeti ispunjenju 17 UN-ovih ciljeva održivosti te je potpuno predan ideji tzv. demokratskog dizajna u službi pojedinca, društvenog zbližavanja, rušenja barijera te socijalnog povezivanja, a sve u cilju poboljšanja kvaliltete života. U Rijeku dolazi s Milanskog tjedna dizajna na kojem je predstavljao Norvešku.