Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

Novi Vinodolski ugostio „Bolje vas našli“

Kraj ljetne sezone vrijeme je kada se mali turistički gradovi lagano prazne; to su oni ugodni dani kada se svježe ljetne večeri provode ispred kuće ili u konobi, a posjete velikih turističkih grupa su iza nas. Jedan takav grad je i Novi Vinodolski, grad na vrhu strmog brežuljka iznad ušća Suhe Ričine, u jugoistočnom kraju Vinodolske doline. Platforma druženja, susreta i razmjene „Bolje vas našli“ u srijedu 5. rujna obišla je ovaj gradić s bogatom poviješću i kulturnom baštinom.

Početak našeg druženja morao je biti edukativne naravi; budući da su neki od nas prvi puta kročili u Novi Vinodolski, gospođa Đurđica Krišković, kustosica i ravnateljica Narodnog muzeja i galerije, podučila nas je o povijesti i znamenitostima ovog kraja. Ovaj muzej je zavičajne naravi: u svojoj zbirci ima areheološke predmete, numizmatičku, etnografsku, umjetničku i kulturno-povijesnu zbirku. Valjalo bi se podsjetiti činjenice koju svi znamo još iz osnovne škole, a to je da je slavna obitelj Mažuranić porijeklom iz Novog Vinodolskog. Svi vrijedni, osobni predmeti obitelji Mažuranić smješteni su u ovoj galeriji. Na malom izlagačkom prostoru također se smjestila i zbirka Narodnooslobodilačke borbe.

U umjetničkoj galeriji Turnac, odmah pokraj Narodnog muzeja, prisustvovali smo radionici stavljanja rupca. Rubac ili platno za glavu, kao sastavni dio narodne nošnje Novog Vinodolskog, stavlja se prema posebnoj tehnici koju nije lako savladati, a obično je „u prstima“ imaju starije žene koje su tu vještinu preuzele od svojih majki i baka. Platno dugo dva metra zahtjeva posvećenost i pažljivost, jer je sve prepuno iglica koje mogu ozlijediti, doslovno svaki centimetar platna mora stati na svoje mjesto. Zakuska nakon neizvjesnosti zvane „stavljanje rupca“ bila je neophodna: domaće vino, domaći sir, pršut, presnac…

Naš susret prigodno se poklopio sa zatvaranjem manifestacije Okolotorno. U pitanju je šetnja naokolo starog, kamenitog grada koja je osmišljena u svrhu oživljavanja starog gradskog prostora. Stara gradska jezgra u primorskim gradovima obično vrve od posjetitelja, no u Novom Vinodolskom taj je dio grada usamljen jer tavori na samom vrhu. Uske ulice Starog grada sada su osvjetljene, a na kućama slova glagoljice igraju skrivača. Šetajući, naišli smo na dućan koji prodaje igračke iz starih vremena, ali i, nezaobilazno, one novijeg datuma. Trg ispred crkve Svetog Filipa i Jakova pruža pogled na novu gradnju Novog Vinodolskog, na luksuznu marinu, stambene zgrade i supermarket – pogled iz 14. u 21. stoljeće.
Ovo izdanje „Bolje vas našli“ završavamo u konobi susretljivih domaćina koji nas časte ukusnim, autohtonim proizvodima, sve uz pjesmu i igru.

Do sljedećeg druženja!