Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Kuhinja različitosti, Ljeto u prijestolnici, Vijesti

Od otpada do umjetničkog djela: U Exportu otvorena izložba u sklopu projekta RoUm – Dani odbačenih

U sklopu projekta RoUm – Dani odbačenih koji se odvija u okviru programskog pravca Kuhinja različitosti Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture u prostoru Exporta, u srijedu, 23. rujna otvorena je izložba umjetničkih radova kreiranih u RoUm proizvodnim radionicama koji su nastali nadciklažom odbačenih predmeta.

Umjetnička djela nastala su na radionicama u RI:Use centru (Delta 5) pod vodstvom umjetnika Milana Mitrovića, Jane Topić i Muhameda Husejnija u suradnji s mladim Romkinjama i Romima iz Rijeke Sandrom Bogdan, Sinanom Ibišijem i Sultanom Ibišijem.

Program se održava pod pokroviteljstvom Saveza udruga „Molekula“, kustosica izložbe je Jana Topić, a svi zainteresirani izložbu mogu razgledati do 1. listopada u radno vrijeme Exporta, od 11 do 21 sati, i to uz besplatan ulaz.

Također, na internetskoj stranici www.roumupdesign.com dostupna je i virtualna izložba u sklopu koje se može pogledati više od 60 umjetničkih djela koja su do sada proizašla iz ovog projekta odnosno radionice.

RoUm je zajednica romskih i neromskih umjetnika, zanatlija i dizajnera u kojoj se otpad spašava i prenamjenjuje u predmete za unutarnji dizajn. Zajednica okuplja heroje otpada koji dokazuju koliko je pogrešno ne samo odbacivati ljude, već i predmete.

Završnica ovogodišnjeg programa RoUm  – Dani odbačenih održat će se 25. rujna u Palachu gdje će se s početkom u 15:30 sati održati Up Talks razgovor na temu razvoja RoUm-a i moći umjetnosti na društvenu promjenu.

O ovoj temi razgovarat će Vinay Gupta čelnik organizacije Mettereum koja koristi blockchain tehnologiju u razmjeni dobara, James Hater koji će govoriti o RoUm umjetničkim djelima arhiviranima blockchain tehnologijom, zatim Tamara Puhovski, pokretačica RoUm ideje te RoUm umjetnici Milan Mitrović i Siniša-Senad Musić.

Ovu panel raspravu bit će moguće pratiti i uživo preko streaminga na web stranici www.romhr.hr ili putem Facebook stranice Romska organizacija mladih Hrvatske.