Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Dopolavoro, Slatko i slano, Vijesti

Odakle dolazimo? Kamo idemo? Provjerite na izložbama kakve Rijeka dosad nije vidjela!

…i to na 2000 četvornih metara novouređenog prostora Exporta na Delti!

Fiume Fantastika: Fenomeni grada – izložba nakon koje šetnje Rijekom više nikada neće biti iste

Izložba Fiume Fantastika fantastična je priča o razvoju Rijeke. Na njoj saznajemo kako su velike ambicije, svjetska politika i angažirana arhitektura oblikovale najdraži grad.

Dugo stvarana, zasnovana na najnovijim istraživanjima DeltaLaba – Centra za urbanu tranziciju, arhitekturu i urbanizam pri Sveučilištu u Rijeci, izložba Fiume Fantastika: Fenomeni grada donosi priču o Rijeci koja je u proteklih 150 godina svoje urbane povijesti doživjela radikalan rast i postala globalno prometno i industrijsko središte.

Foto: Sandro Lendler

Transformacije, neočekivane prenamjene zgrada, brutalni sudari prirode i industrije tek su neki od elemenata složenog mozaika do sada neispričane priče o urbanim poukama Rijeke.

Izložba Fiume fantastika: Fenomeni grada postavljena je u deset paviljona, od kojih svaki tematizira određeni riječki fenomen: Granice, Luka i željeznica, Mreže, Kino: “Stižu ljudi!”, Grad, Palača, Zajedničko tlo, Dokolica, Spomenici i Fantastične zone.

Foto: Sandro Lendler

Glavni kustos izložbe je Idis Turato, uz kustose Vedrana Mimicu i Maroja Mrduljaša.
Kustoski tim čine još i Deyan Sudjic, Luka Skansi, Ida Križaj Leko, Morana Matković i Renato Stanković, uz suradnju s Tvrtkom Jakovinom, Federicom Carlom Simonellijem, Igorom Bezinovićem, Velidom Đekićem i Janom Horvat.

Foto: Sandro Lendler

Partneri su Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja, Muzej grada Rijeke, Muzej moderne i suvremene umjetnosti u Rijeci, Arhitektonski fakultet Sveučilišta u Zagrebu i Državni arhiv Rijeka. 

Foto: Sandro Lendler

Fiume Fantastika je središnji događaj programskog pravca Slatko i slano, projekta Europske prijestolnice kulture te ostaje otvorena do kraja studenog 2020.

 

Usijano more – sadašnjost i budućnost življenja i poslovanja uz more i s morem

Renomirani svjetski umjetnici predstavljaju nevidljivi svijet usijanih ekonomija o kakvima niti ne sanjate!

Izložba Usijano more polazi od činjenice da je u geografskom smislu Europa pomorski kontinent, dok je more oduvijek suštinski oblikovalo njezin razvoj: sagleda li se odnos duljine obale prema ukupnoj površini kopna, Europa ima više kontakta s morem nego bilo koji drugi kontinent.

Foto: Damir Žižić

Luka, kao i more, za Rijeku nisu samo mjesto utovara i istovara, dolazaka i odlazaka brodova. Luka je u srcu grada i simbolički je važna za njegov identitet. Zato su more i novi oblici rada i ekonomija koji su vezani uz more, iznimno važni i za Rijeku i za Europu.

Foto: Damir Žižić

Radovi umjetnika koji se predstavljaju na ovoj izložbi, a koje je okupila njemačka kustosica Inke Arns, bave se neuobičajenim i radikalnim pojavama, od istraživanja neobičnih Amazonovih trgovina, poslovima čišćenja podataka koje korporacije dodjeljuju vanjskim tvrtkama, rudarenjem na velikim dubinama, podizanjem razine mora, skrivenim offshore oazama, pa i mračnim carstvima amaterske pornografije.

Foto: Damir Žižić

Najveće ime izložbe svakako je Hito Steyerl, njemačka umjetnica koju je ugledni časopis Art Review proglasio najutjecajnijom osobom u svijetu umjetnosti 2017. godine, no tu su i drugi višestruko nagrađivani i međunarodno priznati autori i kolektivi. Oni dolaze iz Njemačke, Švicarske, Francuske, Poljske, SAD-a, Velike Britanije, Italije i Francuske Gvajane: Aram Bartholl, Ursula Biemann , DISNOVATION.ORG, Jacob Hurwitz-Goodman, Daniel Keller, Steffen Köhn, Lawrence Lek, Rebecca Moss, Jenny Odell, Elisa Giardina Papa, Lisa Rave, Marie Reinert, Tabita Rezaire, RYBN i Sebastian Schmieg.

Foto: Damir Žižić

Organizator središnje izložbe programa Dopolavoro Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture Usijano more, koja ostaje otvorena do kraja listopada 2020.g., je udruga Drugo more, uz partnerstvo Goethe-Institut Kroatien, a program su podržali Ministarstvo kulture RH i Odjel za kulturu Grada Rijeke.

Radno vrijeme Exporta i cijene ulaznica

Izložbe Fiume Fantastika i Usijano more otvorene su svakim danom od 11 do 21 sat, osim praznikom i blagdanom.

Pojedinačna cijena ulaznice za svaku od izložbi je 30 kuna, a ulaznica koja omogućava razgled obje izložbe ima jedinstvenu cijenu od 40 kuna.

Ulaz na izložbe je slobodan za djecu do 7 godina, te nezaposlene i umirovljenike uz predočenje važećih dokumenata. Djeca i mladi do 18 godina, studenti, zaposlenici Sveučilišta u Rijeci te članovi strukovnih udruga i organizacija uz predočenje važećih dokumenata ostvaruju popust od 50% na pojedinačnu ulaznicu.

Vidimo se u Exportu!