Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2

Zagrijavanje za 2020. godinu je počelo! Iza nas je sadržajno ljeto ispunjeno koncertima, dječjim festivalom, umjetničkim intervencijama, izložbama, predstavama, performansima, radionicama, filmovima na otvorenom, gastronomijom…

Ova manifestacija, nastala zajedničkim trudom brojnih programskih i projektnih partnera, otvorena je 15. lipnja, a zatvorena 8. rujna na istom mjestu, uz prisustvo više tisuća ljudi. Stoga, podsjetimo se uzbudljivog Ljeta u prijestolnici.

Otvaranjem Ljeta u Prijestolnici, Rijeka 2020 otvorila je i svoja vrata. Tako su se svi posjetitelji mogli prošetati zgradom na Delti 5 te porazgovarati sa svim „stanarima“, a mogla se kušati i „radnička gastronomija“ za koju je bila zadužena Matica umirovljenika. Glazbeni program Ciklusa Furioza započeo je istog dana nastupom benda Punčke i DJ-ice Ane Antonove, a tijekom ljeta prošetali smo postajama post-punka, gotha, indie rocka i techna – sve u ženskoj produkciji. Prvog dana kolovoza na Trgu Riječke rezolucije imali smo jedinstvenu priliku čuti američku glazbenicu Chelsea Wolfe, a 25. kolovoza do ranih jutarnjih sati plesalo se uz Ingu Mauer i Rrose u Exportdrvu.

Ljetno Art-kino svoju osmu sezonu pod zvijezdama i vedrim nebom započelo je u petak, 15. lipnja vikendom mediteranskog filma, i to filmom „Leptir“, pobjednikom Sundance Film Festivala. Filmske projekcije na otvorenom održavale su se do 27. srpnja, onoliko koliko je kiša to dozvoljavala.

Ljetna škola Centra za napredne studije jugoistočne Europe ove je godine istraživala jednu od najvažnijih tema današnjice: kako razmišljati i što učiniti s nasiljem u društvu. Tako smo u lipnju imali priliku poslušati predavanje Judith Butler na temu „Interpretiranje nenasilja“ te pogledati predstavu Turbofolk RiLOUDID redatelja Olivera Frljića.

Još jedan društveno angažirani nastup organiziran je 26. lipnja na Bazenima Kantrida kada se premijerno izveo kazališni performans „Welcome“ u produkciji sarajevskog Udruženja Kontakt. Ova predstava posvećena izbjeglicama poslala je snažnu poruku o izbjegličkoj krizi kao sramnom licu 21. stoljeća.

Dan antifašističke borbe obilježili smo na Titovom trgu nastupom Zbora crvene Rijeke u organizaciji Samoupravne interesne zajednice (SIZ) i Rijeke 2020. Pred mnogobrojnom publikom nastupili su Tržaški partizanski pevski zbor Pinko Tomažič i Mješoviti pjevački zbor KUU „Jeka Primorja“.

A s djecom, ne samo za njih, održao se festival za najmlađe – Tobogan. Drugu godinu za redom organizatori, djeca i roditelji dokazali su da ljetni praznici mogu biti puno više od dosadnog, praznog grada. Kroz dva tjedna gusto raspoređenih, raznolikih programa djeca su uživala kulturne sadržaje i proizvodila ih uz pomoć malo starijih mentora. Bili su tu: Art-kino, Gradsko kazalište lutaka, Gradska knjižnica Rijeka, Muzej moderne i suvremene umjetnosti i Vijeće mladih Benčić. Vjerujemo da će se prizori s veličanstvenog otvaranja Tobogana uz invaziju velikih insekata pamtiti još dugo.

Na drugom Bijenalu industrijske umjetnosti, u okvizu programskog pravca Dopolavoro, predstavljeni su radovi više od 20 domaćih i međunarodnih umjetnika i umjetnica. Naslov Bijenala „Na leđima palih divova“ referiralo se na istarske legende i folklorne predaje, ali i posrnuće nekadašnjeg koncepta društvene transformacije koji se pretvorio u nasilno održavanje postojećeg stanja. Bijenale se održalo u Labinu, Raši, Rijeci, Puli i Vodnjanu u organizaciji Labin Art Expressa XXI te u suorganizaciji riječkog MMSU-a i Arheološkog muzeja Istre.

Programski pravac Slatko i slano publici je ponudio posve inovativni multidisciplinarni projekt – Sailor Sweet&Salt Festival koji je objedinio znanost, umjetnost i popularnu kulturu. Temelj ovog projekta jest glazbeno-scenski performans hrvatskih umjetnika Ivanke Mazurkijević i Damira Martinovića Mrleta, a okosnicu performansa i festivala činila je taktilno-zvučna skulptura koja će 2020. godine biti postavljena na obali grada Rijeke, a čiji će pokretački mehanizmi biti zvukovi grada i materijali iz njegova okoliša. U glazbenom dijelu festivala nastupili su Darko Rundek i Ekipa, Urban & 4, Mr Lee & IvaneSky, Sara Renar, Svemirko i drugi.

Možda najvidljivije događanje ovog ljeta je bilo ono kada je Rijeka narasla za više od 500 ljudi. U okviru programskog pravca Slatko i slano održana je EASA, najveće međunarodno okupljanje mladih arhitekata, organizirano uz veliki entuzijazam šestoro volontera. Tijekom dva tjedna njihovog boravka održalo se tridesetak tematskih radionica povezanih s urbanom reinvencijom, uz naglasak na zgradu Exportdrva i širi prostor uz Rječinu i more. Tragove posjete studenata arhitekture možemo vidjeti i danas na pojedinim mjestima, sjetite ih se, na primjer, kada sljedeći put budete čekali zeleno svjetlo na Jadranskom trgu.

Volimo premijere! Premijerni nastup američkog benda Calexico u Rijeci na ekskluzivnoj lokaciji na platou Exportdrva zasigurno je jedan od najvećih dojmova ovoga ljeta. Europska turneja kultnog američkog alt country/indie rock benda prošla je u znaku promocije njihovog devetog studijskog albuma „The Thread That Keeps Us“, a publika je imala priliku čuti neke od najvećih hitova kao što su Crystal Frontier, Guero Canelo, Stray…

Završnica Ljeta u prijestolnici pripala je Festivalu glazbe i gastronomije – Porto Etno. Na put oko svijeta u dva dana odazvalo se oko četiri tisuće ljudi koji su uživali u ritmovima, napjevima, okusima i mirisima različitih kultura svijeta u prostoru Exportdrva. Centar svjetske kulture u dva dana ugostio je preko četrdeset world music izvođača, sedamnaest nacionalnih kuhinja, nekoliko radionica za djecu i folklorne nastupe udruga nacionalnih manjina koji rade i djeluju u Rijeci.

Dok ispraćamo vrele dane, s nestrpljenjem očekujemo sljedeće, još veće i bogatije ljeto u prijestolnici. Pridružite nam se!