Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Tribine i promocija, Vijesti

Odjel za kulturu održao sastanak s nezavisnom scenom na temu Europske prijestolnice kulture

Kandidatura Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture bila je tema sastanka koji je na inicijativu Odjela gradske uprave za kulturu održan s predstavnicima riječke nezavisne kulturne scene. Tijekom dvosatne konstruktivne rasprave sudionici su podržali inicijativu gradske uprave da u taj proces uključi širu društvenu zajednicu; od vrtića, škola, mjesnih odbora do svih aktera kulturne scene u gradu.

Ovoga trenutka, zaključili su predstavnici riječke nezavisne scene, nužno je odrediti organizacijsku strukturu tijela koje će voditi kandidaturu u čijem sastavu svakako treba biti i jedan vanjski konzultant iz grada koji je titulu Europske prijestolnice kulture uspješno nosio. Ujedno su podržali inicijativu gradske uprave da se u taj proces uključi šira društvena zajednica i što veći broj građana Rijeke. Sastanku su se odazvali predstavnici udruga, umjetničkih organizacija i kolektiva SIZ, Drugo more, 3.zmaj, Prostor plus, Calculus, HDLU Rijeka, Alumni, Fokus grupa, Istra film, a među njima su bili  i priznati kulturni djelatnici kao što su Ingeborg Fülepp, Izabela Peculić, Dalibor Laginja i mnogi drugi.

Podsjetimo, Gradsko vijeće Grada Rijeke je na sjednici održanoj 17. travnja ove godine usvojilo Strategiju kulturnog razvitka Grada Rijeke 2013. – 2020., prihvativši ujedno kandidaturu Grada Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine. Naime, Hrvatska i Irska određene su kao zemlje iz kojih će dva grada 2020. godine ponijeti ovu titulu. Odluka o gradovima koji će se natjecati u drugom krugu bit će donesena tijekom 2015., a konačna odluka nezavisnog tijela Europske komisije u Bruxellesu i imenovanje hrvatskog grada Europske prijestolnice kulture očekuje se početkom 2016. godine.