Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Kuhinja različitosti, Vijesti

Održana javna prezentacija radionice vrištanja “Glasan šapat” (VIDEO)

U subotu 22. kolovoza 2020. na Jadranskom trgu krenulo je pilotno izdanje festivala TranziT – festivala suvremenih kazališnih praksi i to javnom prezentacijom rezultata radionice vrištanja Glasan šapat koju je vodila Christina Lederhaas, samostalna umjetnica i izvođačica iz austrijskog Graza.   

Na radionici je 21. i 22. kolovoza 2020. sudjelovalo osam polaznika i polaznica koji su imali prilike upoznati se s vježbama zagrijavanja glasa i opuštanja glasnica, osvjestiti mjesta u tijelu koja funkcioniraju kao rezonanti, iskustiti različite vježbe disanja i načine proizvodnje glasa, improvizirati kao grupa i formirati zvučne strukture u prostoru, osvjestiti odnos zvuka i prostora (unutarnjeg i vanjskog) te pripremati zajedničku javnu prezentaciju na otvorenom.

Foto: Kristijan Vučković

Dinamična, istraživačka i nesvakidašnja radionica i javna prezentacija održana je umjesto prvotno planirane predstave na specifičnoj lokaciji »this city’s loneliness: Rijeka« (Eva Hofer/Theater im Bahnhof, Christina Lederhaas i Johannes Schrettle/Workinglifebalance Ltd.), koja nije mogla biti održana zbog aktualne COVID-krize.

Foto: Kristijan Vučković

Uz visoke raspone glasova i dinamiku po cijelom Jadranskom trgu, prezentirani su rezultati istraživanja neuobičajenih glasova: od onih vrlo tihih do vrlo glasnih, koji prolaze pored uobičajenih i preskaču kroz nekoliko konkretnih i apstraktnih zvučnih skulptura u javnom prostoru.  Mnogo se znatiželjnih prolaznika zaustavilo da provjeri što se to nesvakidašnje događa na trgu i zašto se čuje toliko zaziva različitih imena ispod prozora iza kojih izgleda da nikoga nema. Polaznici i polaznice radionice uobličili su zvučnu skulpturu oko vode, koja je kulminirala kupanjem u fontani, dok je sljedeća intervencija bila ispred velikih prozora banke. 

Foto: Kristijan Vučković

Festival TranziT promovira europske nezavisne izvedbene umjetnike i mala izvaninstitucionalna kazališta. Dio je projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, programskog pravca Kuhinja različitosti, a održava se u produkciji Kreativnog laboratorija suvremenog kazališta KRILA.

Aktivnosti projekta se provode uz financijsku podršku Rijeke 2020, Zaklade Kultura nova i Austrijskog kulturnog foruma Zagreb. Festival TranziT bio je zamišljen kao višemjesečni program usmjeren na suvremenu nezavisnu europsku produkciju. Pilot-izdanje trebala su činiti tri rada suvremenih kazališnih praksi i jedna radionica ali je, u okolnostima koronakrize, festivalski program reduciran na jednu predstavu i radionicu s javnom prezentacijom.

Naslovna fotografija: Kristijan Vučković