Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Dopolavoro, Vijesti

Održana predstava “Rad panike” skupine BAD.co na Grobničkom polju

U petak 10. i nedjelju 12. srpnja, u sklopu projekta Rijeka – Europska prijestolnica kulture, na Grobničkom polju se premijerno izvela predstava “Rad panike” skupine BADco, koja upravo ovom predstavom ujedno zaključuje svoje dugogodišnje djelovanje.

Predstava “Rad panike” je posljednji dio trilogije započete predstavom “Iskop” izvedenom 2018. u kući arhitekta Vjenceslava Richtera, a nastavljene predstavom “rePublika u orkestru” koja je premijerno održana u HNK Ivan pl. Zajc u listopadu 2019. Trilogija tematizira veze rada, utopije i konfrontacije s nemogućnostima  u vrijeme prijetnje klimatske katastrofe.

Lokacija Grobničkog polja obilježena je blizinom automotodroma, aerodroma, autoceste, carting trkališta, iskopa i dalekovoda i sažima sve ideale moderniteta kojima se BADco. bavi u trilogiji: infrastrukturu brzine, komunikacijske veze, elektrifikaciju, vizionarski odnos prema lakoći i izgradnju, ali sve stopljeno s prirodnim i dobro očuvanim, živim okolišem. Utoliko ova jedinstvena lokacija na iznimno zanimljiv način suživljava modernistički ideal brzine i neurbani, prirodni okoliš.

Specifičnim postavom gledanja, predstava konfrontira dva pogleda – pogled letača, avijatičara, čovjeka lakoće, i pogled ograničenosti života i ljudskog vijeka. Sam naslov “Rad panike” korespondira s naslovom hrvatskog prijevoda knjige “Grad panike” teoretičara i filozofa Paula Virilioa (FR).

MojaRijeka.hr