Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Lungomare Art, Vijesti

Općina Baška upisana na listu partnera

Sporazumom o suradnji na projektu Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture i programskom pravcu Lungomare, upisali smo i Općinu Baška na listu naših partnera.

Aktivnosti Lungomare tima na ovoj lokaciji  usko su vezane uz suhozide, koji su nedavno proglašeni UNESCO-vim kulturnim dobrom.

Ministarstvo kulture donijelo je odluku kako umijeće suhozidne gradnje ima svojstvo nematerijalnog kulturnog dobra te je uvršteno u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Tako je nakon trogodišnjeg perioda preventivne zaštite umijeće suhozidne gradnje u prosincu 2016. godine dobilo i trajnu zaštitu kao nematerijalno kulturno dobro RH, sve zahvaljujući dugogodišnjem radu i zaštiti Udruge Dragodid koja je i aplicirala zahtjev za trajnom zaštitom i uvrštenjem suhozida kao nematerijalne kulturne baštine.

Umijeće gradnje suhozida široko je rasprostranjeno, i sadrži mnogo dodirnih točaka, kao i bezbroj lokalnih razlika. Ono što je svima koji ga baštine zajedničko jest da su slaganjem kamena na kamen zajednice oblikovale svoje krajolike prilagođavajući ih svojim potrebama obitavanja i uzgoja biljaka i životinja. Suhozidom se čovjek kroz povijest borio ili se još uvijek bori protiv erozije, poplava, lavina, isušivanja, a usput su u suhozidu i oko njega svoj dom našle brojne sitne biljke i životinje povećavajući bio-raznolikost i kompleksnost okoliša istaknuli su iz Udruge Dragodid.

Izvor: hrturizam.hr
Foto: Udruga Dragodid