Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Poslovni klub, Vijesti

Osnovana Udruga Poslovni klub PartneRI: RIJEKA 2020 i poslovnjaci Primorsko-goranske županije pokreću novu filantropsku platformu za ulaganje u projekte u kulturi

U ponedjeljak, 28. svibnja, Rijeka i Hrvatska postali su bogatiji za jedinstvenu donatorsku platformu u području kulture – Udrugu Poslovni klub PartneRI.

Udruga, u čije se osnivanje uključilo 25 poslovnih subjekata i pojedinaca s područja Primorsko-goranske županije, ima ambiciju razviti se u zajednicu donatora koji će doprinijeti razvoju kulture u županiji, financirajući odabrane programe Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Inicijativu za njeno formiranje dao je tim Rijeke 2020, ideja se dalje razvijala u suradnji s predstavnicima poslovne zajednice Primorsko-goranske županije a rezultat je novoosnovana udruga čiji je dugoročni cilj potaknuti filantropsko ulaganje u projekte u kulturi te razvijati platformu za razvoj partnerskog odnosa između poslovnog i kulturnog sektora. Prilikom osnivačke skupštine, podršku radu Poslovnog kluba PartneRI izrazili su i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel te rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić-Samaržija.

U Udrugu su se pozvani uključiti poduzetnici, obrtnici, trgovačka društva te samostalni djelatnici koji djeluju u svim gospodarskim djelatnostima. Svi će oni svojim znanjem, iskustvom i društvenim utjecajem doprinijeti razvoju kulture i uspješnosti projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture ali i dugoročnom razvoju Rijeke, Primorsko-goranske županije i šire regije, čime će se njihov utjecaj nastaviti i nakon 2020. godine.

Naime, Europska prijestolnica kulture nije samo program iznimnih jednokratnih kulturnih događaja i doživljaja za građane i posjetitelje, već i značajan razvojni i gospodarski projekt čija uspješnost u velikoj mjeri ovisi o aktivnoj uključenosti čitave zajednice. Projekt otvara i niz mogućnosti za suradnju kulturnog i kreativnog te poslovnog sektora. Stoga inicijativa, i Udruga Poslovni klub PartneRI, predstavlja jedinstvenu i za hrvatske prilike inovativnu inicijativu koja može imati dugoročan utjecaj na razvoj zajednice.

Predsjednik novoosnovane Udruge Poslovni klub PartneRI Boris Popović kazao je kako ona okuplja poduzetnike koji svojim konstruktivnim i kreativnim djelovanjem imaju sposobnost mijenjati grad te svojom energijom, radom, idejama i kontaktima stvarati novu vrijednost, na korist svim građanima. „Ne možete mijenjati nešto a da ne uložite ništa. Prvo treba zasijati, pa zalijevati i brinuti da bi bilo što dalo plodove. Mi imamo priliku mijenjati naš grad odozdo prema gore. To znači da smo u prilici kreirati neke nove industrije kao što su kulturna i kreativna industrija, privući nove ljude, znanja i vještine u grad, kreirati nove resurse i nove, participativne načine upravljanja procesima u našem gradu te graditi kulturu poštovanja, povjerenja i partnerstva“, kazao je Popović.

Irena Kregar Šegota, direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva u TD RIJEKA 2020 podsjetila je da je projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture od prvog dana mišljen kao projekt koji okuplja širu zajednicu a ne samo kao kulturno-umjetnički projekt. „Sudjelovanje poslovne zajednice u ovom razvojnom projektu za Rijeku je iznimno značajno. Poslovni klub djelovat će kao platforma za njihovo okupljanje, za izravno sudjelovanje u projektu Europske prijestolnice kulture i za prikupljanje sredstava kojima će se financirati programi tog projekta te raditi na razvoju filantropije prema kulturnom sektoru, segmentu koji je vrlo slabo razvijen u Rijeci ali i čitavoj Hrvatskoj. Ovo je eksperiment, i za hrvatske prilike originalna inicijativa, pa smo izuzetno ponosni da se događa baš u Rijeci, u okviru projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture“, naglasila je.

Podpredsjednik novoosnovane udruge Vladimir Mozetič u Poslovni klub PartneRI pozvao je sve one koji vjeruju u partnerstvo a čiji je zajednički cilj omogućiti da Rijeka i njena regija budu kvalitetniji u svim segmentima kulture. „Kulture koja označava i segment umjetnosti ali i poslovnu kulturu, kulturu međusobnog ophođenja, življenja. Osobno mi je veliko zadovoljstvo sudjelovati u ovom generacijskom projektu kojem svatko od nas može doprinijeti svojim znanjem, iskustvom i željom da sve ono što planiramo postići, postignemo zajedno“, zaključio je Mozetič.