Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Učionica, Vijesti

Otvorene prijave za IETM Rijeka Plenary Meeting 2019!

IETM – Međunarodna mreža za suvremene izvedbene umjetnosti – mreža je koju čini više od 450 organizacija izvedbenih umjetnosti i pojedinaca koji djeluju u suvremenim izvedbenim umjetnostima diljem svijeta: kazalište, ples, cirkus, performans, interdisciplinarne umjetničke forme, novi mediji. Članovi mreže su festivali, kompanije, producenti, kazališta, istraživački i resursni centri, sveučilišta i institucionalna tijela, a godišnje se održavaju dva plenarna sastanka u različitim europskim gradovima i manji sastanci diljem svijeta. Sljedeći plenarni sastanak održat će se u sklopu našeg programskog pravca Učionica te će tako Rijeka od 24. do 27. listopada ugostiti 500ak IETM članova, a za sve koji žele sudjelovati – prijave su otvorene.

U vječitim nastojanjima da se očuva njezin značaj, umjetnosti se prišivaju razne ideje i okviri djelovanja, a svaka od njih za sobom povlači otvorena pitanja i sadrži natruhu sukoba: umjetnost zajednice ili suradnička umjetnost? “Visoka umjetnost” ili kultura na lokalnoj razini? Demokratizacija kulture ili kulturna demokracija? Profesionalna umjetnost ili svakodnevna kreativnost?

Što znači sudjelovati u umjetnosti: je li to još jedan produkt neoliberalnog razmišljanja ili značajni doživljaj publike? Na kojoj bi razini i u kojoj fazi publika trebala biti uključena: na pozornici ili ispred nje, u kreativnom procesu ili u samom nastupu, u vođenju projekta ili u misijama i strategijama kulturne organizacije, ili možda u svakom od navedenih koraka? Kada se bavimo pitanjem razvoja publike, jesu li brojke nebitne, a ako nisu, kako ih možemo spojiti s istinskom razmjenom i jačanjem povezanosti s građanima?

Živimo u doba u kojemu je vrednovanje statusa umjetnika postalo goruća tema. Istovremeno smo suočeni s nužnošću uključivanja zajednica i očuvanjem društvene važnosti. Kako stvoriti prostor u kojemu poštovanje profesionalnih umjetnika ide ruku pod ruku sa slavljenjem svakodnevnih stvaratelja, u kojemu naglašavanje društvene odgovornosti umjetnosti ne podrazumijeva ujedno i njezinu instrumentalizaciju i u kojemu se razvoj publike shvaća i ponovno promišlja na mnoštvo raznih načina, a ne samo kroz prizmu financijera.

IETM Rijeka 2019. produbit će i dovesti u pitanje naše shvaćanje obuhvatne, složene i fascinantne teme publika.

Svi su pozvani na sudjelovanje, bez obzira na to jesu li ili nisu članovi mreže IETM. Prijavite se odmah.

Foto: Men & Girls Dance by Fevered Sleep, photo by Benedict Johnson www.feveredsleep.co.uk