Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Furioza, Kuhinja različitosti

Početak furioznog ljeta u Rijeci

U petak, 15. lipnja 2018. započeo je Ciklus Furioza – novi glazbeni program unutar programskog pravca Kitchen Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture. Osim glazbenog programa istu večer predstavili su se i stanari bivše zgrade Ivexa, današnja Delta 5, kao dio programa Delta otvoreno u organizaciji Rijeke 2020. Sudionici ovog cjelovečernjeg eventa bili su: RE:EASA, Riječki planinarski savez, Artist run space – Delta 5, ProPuh, Hrvatsko narodno kazalište Ivana pl. Zajca Rijeka, preddiplomski studij Gluma i mediji – UniRi, sastav Žlice i gitara i Matica umirovljenika.

Ovaj uvodničarski event glazbenog programa Furioze s Punčkama kao bendom koji je najavio sjajno glazbeno ljeto u Rijeci, bio je popraćen brojnim i raznovrsnim događanjima kroz koja su se posjetiteljima i posjetiteljicama predstavili svi stanari koji rade i stvaraju u zgradi na Delti 5, bivšoj zgradi Ivexa. Događanja okupljena pod nazivom Delta otvoreno startala su u 18:00 sati tako što su su stanovnici zgrade za javnost otvorili vrata svojih ureda, ateljea, radionica, predstavili svoj rad, pozvali razne goste i tako skuhali pozitivnu i opuštenu atmosferu zajedništva različitih profesija, društvenih i dobnih skupina, različitih izričaja.

Kuhalo se i doslovno, a titutulu glavnih kuharica večeri ponijele su penzionerke iz Matice umirovljenika koje su za posjetitelje i posjetiteljice neumorno tijekom večeri spravljale besplatne obroke kakvi su se jeli u riječkim industrijskim menzama. Gosti i gošće su tako mogli uživati u okusima pravih radničkih gastro menija, poput fažola i palente. Osim iznimno ukusnom hranom penzionerke su program ispunile dobrim raspoloženjem, a kuhajući u svojim plavim radničkim kutama unutar bivšeg industrijskog kompleksa donijele su i dašak prošlih vremena kada su riječke tvornice još uvijek bile u pogonu.

Zajedno s penzionerkama u dvorištu Delte 5 smjestili su se i arhitekti iz europske mreže studenata arhitekture i mladih arhitekata, EASA (European Architecture Student’s Assembly). Studentice iz hrvatskog ogranka EASA objasnile su kako ovoga ljeta EASA organizira ljetni skup u Rijeci pod imenom RE:EASA, od 21. srpnja do 4. kolovoza, kada će zgrade Export Drvo i Ivex na Delti postati domom 600 mladih kreativaca. Cilj ovoga skupa jest reaktivacija čitavog navedenog područja, te propitivanje ideja vezanih uz prostorni i društveni kontekst Rijeke, ali i recikliranje i ponovnu upotrebu materijala, o čemu su educirale posjetitelje/ice Delte otvoreno kroz nekonvencionalnu radionicu, kojom su se predstavili javnosti tako što su izložili otpad koji proizvedu na dnevnoj razini u svom uredu.

Iako se kao organizacija bave upravo pitanjem redukcije proizvodnje otpada i načinima ponovnog korištenja istog, istaknuli su da i sami s obzirom na društvene trendove moderne današnjice jesu proizvođači smeća – trenda koji je u suvremenom kontekstu postao neizbježan.

Uz radionice i radničku gastro menzu posjetitelji i posjetiteljice su tijekom večeri u dvorištu Ivexove zgrade mogli uživati i u glazbenom mash-upu riječke DJ-ice Ane Antonove. Ana je, pak, publiku počastila izvrsnim glazbenim menijem koji je bio i više nego dobra uvertira u sam vrhunac večeri.

No, prije samoga vrhunca valja spomenuti i indoor događanja – odnosno program koji se odvijao u zgradi na Delti 5. Na samom početku večeri je tako u Delta Labu predstavljen projekt RoUm – Romi umjetnici, nastao unutar poduzeća za socijalne inovacije ProPuh iz Zagreba. Projekt RoUm predstavila je pokretačica, Tamara Puhovski, koja je zajedno s mladim Romima, domaćim i stranim umjetnicima/ima, zanatlijama i stručnjacima/kinjama boravila od 11. do 16. lipnja u Muzeju moderne i suvremene umjetnosti. U MMSU su umjetnici/e zajedno s mladima iz romske zajednice reciklirali odbačeni materijal i izrađivali/e jedinstvene predmete primijenjene umjetnosti za uređenje doma, koji su bili predstavljeni na prezentaciji projekta u Delta Labu. Tamara Puhovski je istaknula kako ju je nekoliko stvari motiviralo da pokrene projekt i krene intenzivno raditi s romskom zajednicom.

Prvenstveno je to poveznica između nevidljivosti odbačenih predmeta koji završavaju na smetlištu i nevidljivosti romske zajednice, te njezina rada/kretivnosti. „Ovim projektom pokušava se povezati nevidljive predmete i nevidljive ljude, te iz navedene suradnje stvoriti nešto lijepo i korisno“, naglasila je Tamara. RoUm, kroz ovu vrstu kreativnog rada, zapravo upozorava na diskriminaciju romske zajednice pri zapošljavanju zbog koje su često primorani baviti se otpadom i zarađivati na alternativne načine. Isto tako upozoravaju i na politike skupljanja, odlaganja i upravljanja/reciklaže otpada, što u Hrvatskoj i dalje predstavlja ogroman problem.

Uz otvorene ateljee umjetnika koji djeluju u Delti 5, razgovor s umjetnicom Nadijom Mustapić, projekcije i glumačko-režijske vježbe i predstave mladih umjetnika/ica u sklopu ZAJC LABa, predstavljanje planinarske opreme i druženja s članovima/icama Riječkog planirarskog saveza, valja istaknuti nastup glazbenog tandema koji djeluje pod nazivom Žlice i gitara. Svojim glazbeno-scenskim nastupom ovaj dvojac do suza je nasmijao brojnu publiku raznim štorijama o životu, ljubavi, braku, kapitalizmu i ostalim temama koje su dio svakodnevnog življenja.

Kao sam vrhunac večeri na pozornicu su izašle i Punčke – energični trojac koji se riječkoj publici predstavio s novim EP-jem Valovi (2018.). Svoju zanosnu i divlju energiju sa sobom su ponijele u Rijeku, te ju prosule po cijelom podiju i kroz akorde zavitlale zrakom. Vokalistica i gitaristica, Lucija Ivšić, tijekom cijelog koncerta držala je atmosferu uzavrelom, skladno divljajući pozornicom s gitarom.

Punčke su ovim nastupom najavile bogato glazbeno ljeto u sklopu Ciklusa Furioza kojoj je cilj ponuditi riječkoj publici kvalitetna događanja tijekom inače pustog i praznog ljeta u gradu, kroz šetnju iznimnim riječkim lokacijama. Prvi takav event očekuje nas već 1. kolovoza na Trsatskoj gradini kada Furioza u grad dovodi svestranu američku glazbenicu, Chelsea Wolfe.

Foto: Ivan Vranjić