Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

Port of Dance: Ples Viktora Černickýa s 22 konferencijske stolice

Za drugi dan programa Port of Dance Hrvatski kulturni dom na Sušaku dovodi češkog plesača Viktora Černickýa s predstavom PLI, koji u Rijeku dolazi kao dio selekcije Spring Forward festivala. Predstava će se održati u prekrasnom ambijentu Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja, u petak 3. srpnja u 20 sati.

Predstava PLI kombinira 22 konferencijske stolice, opsesivni ritam i jednog posvećenog čovjeka.

Na maloj platformi Viktor Černický odlučno ulazi u pokušaj neodređene konstrukcije, rekonstrukcije i dekonstrukcije svemira. Rezultat je inteligentna i razigrana solo izvedba – fizička metafora za beskrajnu ljudsku dinamiku, strpljenje i težnju, koja čak i potpuno obične predmete pretvara u nevjerojatna arhitektonska djela.
PLI slijedi baroknu filozofiju Gottfrieda Willhelma Leibniza i nepredvidljiv je i šaljiv performans koji baroknu robusnost zamjenjuje prostornom skromnošću i materijalnim minimalizmom.

Viktor Černický stvara djela na tankoj liniji između plesa, performansa, cirkusa i fizičkog kazališta. Vodi dugoročni istraživački projekt The Body as Object / The Object as Body, koji istražuje dinamiku odnosa između predmeta i individualnosti izvođača.

Predstava je dio selekcije ovogodišnjeg Spring Forward festivala suvremenog plesa koji se u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a u suradnji plesne mreže Aerowaves i Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, u travnju  ove godine održao u jedinstvenom online izdanju.

Ulaznice po cijeni od 50,00 kn moguće je kupiti preko sustava mojekarte.hr, u Dallas Music Shopu ili sat vremena prije predstave u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja.

Port of Dance:

2.7. Markéta Stránská: FLY! / Trg Riječke rezolucije / u 21 sat

3.7. Viktor Černický: PLI / Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja / u 20 sati

15.7. Máté Mészáros: Mechanics of Distance / Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja / u 20 sati

20.7. Collective Dope – Jenna Jalonen: BEAT „I just wish to feel you“ / Exportdrvo / u 21 sat

28.7. Joy Alpuerto Ritter: Babae / Trg Riječke rezolucije / u 21 sat