Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

Potpisivanje ugovora o kulturnoj suradnji Grada Rijeke i Grada Maastrichta

Na poziv Grada Maastrichta, Nizozemska, Grad Rijeka potpisao je ugovor o kulturnoj suradnji. Ugovor je potpisan u Maastrichtu u petak, 30. kolovoza 2013. godine u sjedištu Provincije Limburg. Osim s Rijekom, istom prilikom Maastricht je sporazum potpisao s još četiri europska grada i to s irskim gradom Limerickom-kandidatom za Europsku prijestolnicu kulture 2020., finskim gradom Tampere, švedskim gradom Sundsvall i rumunjskim gradom Temišvarom-kandidatom za Europsku prijestolnicu kulture 2021. 

Uoči potpisivanja sporazuma razgovaralo se o kulturnim politikama ovih gradova u kontekstu kulturne politike Europske unije te o mogućim oblicima buduće konkretne kulturne suradnje i razmijene. Ova suradnja dio je kandidature Maastrichta za Europsku prijestolnicu kulture 2018, a prijašnja suradnja između Maastrichta i Rijeke uspostavljena je u okviru aktivnosti europske kulturne mreže Les Rencontres.

Među domaćinima goste je primio gradonačelnik Maastrichta Onno Hoes, umjetnički direktor Fondacije Maastricht – grad kandidat za Europsku prijestolnicu kulture 2018, Guido Wevers, Kraljev povjerenik za Provinciju Limburg, Theo Bovens i generalna tajnica Roterdamskog vijeća za umjetnost i kulturu i bivša direktorica Nizozemske fondacije za međunarodnu kulturnu suradnju, Inez Boogaarts.

Suradnja s Gradom Maastrichtom dio je aktivnosti u okviru pripreme kandidature Grada Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020.