Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

Praizvedba “Opere po Kamovu” u HNK Ivana pl. Zajca

Pred nama je dugoočekivana praizvedba “Opere po Kamovu” Zorana Juranića u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca! Premijera je na rasporedu 20.svibnja u 19:30 sati, a repriza 22. svibnja u 18 sati.

Zoran Juranić skladao je pedesetak djela iz područja orkestralne, komorne, klavirske i vokalne glazbe. Ne tako davno, pronalazak do tada nepoznatog libreta koji je Janko Polić Kamov napisao za svoga brata Milutina zaintrigirao je hrvatsku kulturnu javnost. Iako nije riječ o izvorno Kamovljevoj priči (libreto je napisan prema sadržaju Derenčinove drame „Slijepčeva ljubav“), tekst koji je Kamov naslovio „Kad slijepci progledaju“ ima sve odlike razbarušene i izravne autorove naracije, a uz to pokazuje i vrlo dobro snalaženje u pravilima verističke libretistike.

Budući da je tragična sudbina spriječila Milutina Polića da napiše operu, uglazbljivanjem ovog teksta Juranić želi pridonijeti uspomeni na braću Polić i njihov udes, zbog čega su u partituri sačuvani i neki motivi i skice za operu koje je Milutin uspio napisati. Operi prethodi Prolog, praizveden na otvorenju Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, “Kamovljev Credo“ u kojem se pisac razračunava s glavnim temama tadašnjega poetskog mainstreama – ljubavnim i nacionalnim zanosom, kao i površnošću socijalnih motiva.

Redateljica ističe kako “u čitavoj svojoj pjesničkoj, književnoj i kazališnoj produkciji Janko Polić Kamov govori u prvom licu. Njegove misli, muke, tijelo, požuda i bijes su tvar od koje su stvoreni njegovi stihovi. U njegovim likovima nema mjesta za građansku dramu, verizmo, pa čak ni za ljudsku psihologiju: oni su oličenje njegova pisanja – likovi izrađeni riječima”.

Uloge:
Janko: Vlatka Oršanić
Pajo: Goran Jurić
Ana: Ivana Srbljan
Ivo: Domagoj Dorotić
Maja: Mojca Bitenc
Robert: Robert Kolar
Dora: Cvita Vidučić
Amor: Cvita Vidučić

 

Više: HNK Ivana pl Zajca web