Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

Premijerno izvedena multimedijalna inkluzivna predstava “Druga koža, treće žene”

U sklopu programa Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, u petak, 15. siječnja u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku održana je premijera multimedijalne inkluzivne predstave „Druga koža, treće žene“. Riječ je o predstavi koja kroz šest izvođačica spaja četiri lokacije – Rijeku, Split, Zagreb i Edinburgh, a nastala je kao suradnja Plesne grupe Magija iz Rijeke, Divert inkluzivnog plesnog kolektiva iz Zagreba te splitske Kolaborativne izvedbene platforme – KIP.

Autorsko ishodište ovog projekata izvorno je smišljeno kao identitetski i iskustveni dijalog s marginaliziranim ženskim izvedbenim žanrovima prve polovice 20. stoljeća, poput cirkuskog side-showa ili burleske. Kako je nepredvidivost procesa stvaranja predstave uzrokovana pandemijom i ostalim nevoljama 2020. preusmjerila većinu autorskih intencija ta prvobitna tema nenametljivo se smjestila u finalnu okosnicu predstave, a to je energetsko, poetsko, plesačko, iskustveno zrcaljenje i ispreplitanje izvođača.

Predstava je nastajala u brojnim riječkim i splitskim dvoranama, u sobama i kuhinjama, u tjelesnim i virtualnim prostorima, a izvedbe predstave “Druga koža, treće žene” postaju zaštitna opna za sve te prisvojene i isplesane prostore, a onda i stvarne, imaginarne i raspršene identitete i pojavnosti.

„Rad na ovoj predstavi počeo je u ožujku 2019. kada smo Gordana Svetopetrić i ja odlučile kako je vrijeme da spojimo inkluzivne plesne projekte koje sustavno razvijamo već godinama, ona s kolegicama u Rijeci, ja u Zagrebu, i da zajedno kreiramo predstavu. EPK poziv učinio se kao podržavajući i obećavajući kontekst, koji će naš rad uokviriti na novi, vidljiviji i stabilniji način. Kako su propozicije natječaja zahtijevale suradnju tri grada, pozvale smo kolegice iz Splita. Rad na ovoj predstavi, uzbuđenje otkrivanja njezinog tijeka, dinamike, materijalnosti, melodije, emocije, događajnosti, živosti i zajedništva postala je ta naša druga koža, simbolička, ali i stvarna, tijekom netom završene 2020. godine“, kaže o projektu plesna umjetnica Iva Nerina Sibila

Autorice predstave su već spomenute plesne umjetnice Iva Nerina Sibila i Gordana Svetopetrić, video i vizualni identitet kreirala je novomedijska umjetnica Tara Ivanišević, a uz njih predstavu izvode Tamara Bračun, Mia Kevo i Karla Lazović. Za rasvjetu je zaslužan David Dubrović, a za fotografije Nina Đurđević.
Produkciju potpisuju Gordana Svetopetrić i Udruga osoba s cerebralnom i dječjom paralizom Rijeka – Plesna grupa Magija, koja je i nositelj projekta.

Repriza predstave bit će održana, također u HKD-u na Sušaku, u subotu, 16. siječnja s početkom u 19 sati.

Cijena pojedinačne ulaznice za predstavu je 40 kuna. Umirovljenici, članovi UPUH-a, učenici plesnih škola i grupe (+10) plaćaju 30 kuna po ulaznici, a za osobe s invaliditetom i njihovu pratnju ulaz je besplatan.

Ulaznice je moguće kupiti putem web stranice mojekarte.hr ili sat vremena prije izvedbe na blagajni HKD-a na Sušaku.

Zbog poštivanja epidemioloških mjera kapacitet predstave je ograničen. Sve dodatne informacije mogu se dobiti putem e-maila magija.dance@gmail.com.

Financijsku podršku projektu dali su RIJEKA 2020, Grad Zagreb i Grad Split.