Rijeka, 25. studenog 2019.g.

 

NAJAVA DOGAĐANJA I POZIV ZA MEDIJE

 

SVEČANO OTVORENJE I PREZENTACIJA PROGRAMA DNEVNOG BORAVKA

SUSJEDSTVA KOSTRENA EUROPSKE PRIJESTOLNICE KULTURE

 

U utorak 26. studenog 2019.g. u 18.30 sati u holu Narodne čitaonice u Kostreni Sv. Luciji (Sveta Lucija 14, Kostrena), održat će se svečano otvorenje i prezentacija programa Dnevnog boravka susjedstva Kostrena, jednog od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture.

 

U programu Dnevnog boravka susjedstva Kostrena sudjeluje velik broj ustanova i udruga iz Kostrene, a sve će one temu pomoračke baštine kroz 2020. godinu publici prezentirati na svoj način. Posjetitelje, susjede i sve zainteresirane, u programima Dnevnog boravka očekuju manji koncerti, čitanja proze i poezije, radionice, pričaonice i slična tematska druženja.

 

Dnevni boravak mjesto je susreta i druženja u svakom od 27 susjedstava Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, kojim se potiče stvaranje ugodne atmosfere u svakom pojedinom susjedstvu, u prostorima u kojima se i domaći i gosti osjećaju kao kod svoje kućeDnevni boravci 27 susjedstava smišljeni su kao svojevrsni nasljednici lokalnih čitaonica, knjižnica i domova kulture, koji su bili centri okupljanja i druženja, razmjene znanja te općenito kulturnog i umjetničkog života zajednice. Svaki od lokaliteta Dnevnih boravaka u svih 27 susjedstava ujedno je i središnje mjesto informiranja o samom susjedstvu, zajednici i mogućnostima uključivanja u rad, volontiranja i/ili sudjelovanja u aktivnostima programa susjedstava.

 

Programski pravac 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture okuplja susjedstva diljem Primorsko-goranske županije i svako od njih povezuje s jednim susjedstvom iz jedne od 27 zemalja članica Europske unije, u suradnjama i razmjenama iskustava, običaja i svakodnevice. Time razvija dobre međuljudske odnose i stvara atmosferu uživanja u različitosti. Povezivanja i neformalne mreže suradnji zalog su budućih aktivnosti u području kulture koje će se nastaviti i nakon 2020. 27 susjedstava spaja ljude otoka, obale, zaleđa, gorja te samoga grada Rijeke. To su: Lovran, Opatija, Matulji, Kastav, Pehlin, Drenova, Škurinje, Turnić i Mlaka, Kampus na Trsatu, Jelenje, Čavle, Praputnjak, Kostrena, Crikvenica, Novi Vinodolski, otok Rab, otok Unije, grad Cres, grad Krk, Malinska, Vrbnik, Gomirje, Mrkopalj, Fužine, Delnice, Brod na Kupi i Gornji Kuti.