Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

Pristiglo 65 prijava za sudjelovanje u programskom pravcu 27 susjedstava

Koordinatori programskog pravca 27 susjedstava posjetili su ukupno 35 lokalnih zajednica Primorsko-goranske županije i susreli se s više od 300 zainteresiranih sudionika.

Nakon više od dva mjeseca od objave Poziva za sudjelovanje u programskom pravcu 27 susjedstava, jednog od flagshipova unutar programa Europske prijestolnice kulture, 30. studenog istekao je rok za iskaz interesa. Pristiglo je oko 65 prijava iz gotovo svih jedinica lokalne samouprave, a iz nekih mjesta stiglo je i po njih nekoliko. Prijave predstavljaju kreativne ideje i inicijative za poboljšanje društvenog i kulturnog života. Tim povodom održana je na Trsatskoj gradini medijska konferencija na kojoj su sudjelovali Irena Kregar-Šegota, v.d. direktorica trgovačkog društva Rijeka 2020 i Valerije Jurešić, pročelnik Upravnog odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Primorsko-goranske županije i voditelj programskog pravca 27 susjedstava.

„Koordinatori su obavili velik posao i uspjeli su probuditi val optimizam i inicijative među sudionicima radionica. Prijave nisu jednostavne, bilo ih je teško ispuniti, drugačije su od onoga  s čime su se zainteresirani do sada susretali. Ono što slijedi jest selekcijski proces koji planiramo završiti krajem siječnja“, rekao je pročelnik Jurešić.

A ti koji su uspjeli potaknuti uključivanje lokalnih sredina u program Rijeka – Europska prijestolnica kulture 2020 jesu koordinatori Dunja Matić, Neli Nežić i Zoran Krušvar.

Između pristiglih prijava izabrati će se njih 27 koji će postati dio programa Rijeka EPK 2020. Posebno važnu ulogu odigrat će i povezivanje odabranih susjedstava s međunarodnim partnerima, čime će sve zemlje članice EU biti  uključene i umrežene s lokalnim zajednicama Primorsko-goranske županije. Rad s odabranim susjedstvima započinje u 2017. godini kako bi njihovi programi bili spremni do 2020. godine.

Zatvaranjem Poziva završena je prva faza ovog flagshipa, koji je ujedno prvi od 7 postojećih započeo s radom te time služio kao ambasador Europske prijestolnice kulture u komunikaciji sa širim građanstvom.

Podsjetimo, programski pravac 27 susjedstava usmjeren je na šire područje Primorsko-goranske županije , a cilj mu je aktivirati lokalne zajednice te im pomoći u prepoznavanju i rješavanju vlastitih društveno-kulturnih potreba i izazova kroz pokretanje lokalnih inicijativa. Koordinatori ovog programskog pravca jesu Dunja Marić, Neli Nežić i Zoran Krušvar.