Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

Produljeno trajanje instalacije “Print Screen“ riječke umjetnice Marine Rajšić

Stupanjem na snagu novih epidemioloških mjera kojima se od 26. travnja dopušta rad izložbenim prostorima na području Primorsko-goranske županije, u riječkoj Filodrammatici (Korzo 28/1) ponovno se otvara multimedijska prostorna instalacija “Print Screen“ mlade riječke umjetnice Marine Rajšić.

Izložbu je u izmijenjenom radnom vremenu moguće posjetiti do 30. travnja, od ponedjeljka do petka od 16 do 19 sati.

Korištenjem fizičkog prostora galerije za simulaciju virtualnog prostora, autorica instalacije raslojava radnu površinu računala i mobilnih telefona kako bi ukazala na karakteristike suvremenog umreženog društva. Instalacija se sastoji od pet ploha koje oponašaju otvorene prozore na radnoj površini računala, a prekriva ih višekanalni video rad u kojem se obrađuju teme reprezentacije žena kroz povijest, popravljanja i uljepšavanja fizičkog izgleda radi približavanja idealu „lijepog“ i utjecaja digitalnih tehnologija na doživljaj naše vlastite pojavnosti.

Iako široko dostupan i svakodnevno prisutan, sadržaj instalacije predstavlja se na način kojim se emocionalno, intelektualno i fizički utječe na posjetitelja izložbe, ali i na samu autoricu rada koja je i sama pripadnica današnje generacije.

Marina Rajšić (Rijeka, 1995.) je umjetnica i dizajnerica vizualnih komunikacija. Magistrirala je Vizualne komunikacije i grafički dizajn na Akademiji primijenjenih umjetnosti u Rijeci 2019. godine. Od 2014. godine izlaže skupno i samostalno. U radovima se bavi suvremenim društvenim normama i temama odnosa jedinke i populacije, preispitujući sebe kao jedinku populacije 21. stoljeća. Kreće se u smjeru konceptualne, novomedijske umjetnosti, a u posljednje vrijeme u svoje radove uključuje i elemente marketinga. Od kulturnih ustanova u sklopu čijih je glavnih ili popratnih programa izlagala ističu se riječki MMSU i Galerija Kortil, labinski Narodni Muzej i Gradska Galerija, zagrebačka Galerija SC Zagreb, MMC Galerija Grada Umaga i krčka Galerija Decumanus.

Ulaz na izložbu je slobodan. Sukladno važećim epidemiološkim mjerama, broj posjetitelja koji istovremeno mogu biti u prostoru galerije je ograničen. Posjetitelji se pozivaju na pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te ispravno nošenje zaštitnih maski za lice. Ne preporučuje se dolazak osobama starije životne dobi ili oboljelima od kroničnih bolesti.

Više pronađite na internetskoj stranici udruge Drugo more koja je organizator izložbe.

Fotografije: Tanja Kanazir