Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Učionica, Vijesti

Program Učionica najavljuje niz edukacija o novim trendovima u kulturnoj produkciji

U petak su u Omladinskom kulturnom centru Palach podijeljene potvrde o sudjelovanju polaznicima edukacija u sklopu Učionice, programa učenja Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Učionici je svrha pomoći polaznicima da usvoje nova znanja i vještine kako bi stvarali još kvalitetnije kulturne programe, upoznali se s novim oblicima upravljanja kulturnim organizacijama i općenito prostorima kulture, naučili iskoristiti potencijal kulturnog i industrijskog naslijeđa Rijeke i Primorsko – goranske županije za razvoj turizma, te u kulturna događanja intenzivnije uključiti građane, i kao publiku i kao aktivne sudionike.

Navedeno se čini organizacijom radionica, ljetnih škola, mentorstava, programa cjeloživotnog obrazovanja, radnih praksi, seminara i konferencija, a takvih je događanja u 2017. godini bilo više od 20 i u njima je sudjelovalo više od 300 učenika, studenata, kulturnjaka, poduzetnika i djelatnika u turizmu.

Sve to u petak je pojasnila Tanja Kalčić, voditeljica programa Učionica, koja je najavila i najvažnije edukacije u 2018. godini a koje će, kako je kazala, biti okupljene oko triju tematskih područja: prostora i tehnologije, kulturnog upravljanja i vodstva te upravljanja međunarodnim projektima.

Jedna od prvih aktivnosti bit će seminar Aktiviranje zajednice, angažirane umjetničke prakse u ožujku, u suradnji s programskim pravcem 27 susjedstava. Obradit će tematiku suvremenih umjetničkih praksi temeljenih na radu u zajednici ili sa zajednicama a namijenjen je zajednicama, djelatnicima gradskih, županijskih i turističkih institucija i organizacija, zaposlenicima RIJEKA 2020 d.o.o., timovima programskog pravca 27 susjedstava te sudionicima međunarodnog projekta Tandem Fryslân.

Za kraj svibnja planiran je edukacijski program u sklopu konferencije Financiranje u kulturi koji će polaznicima produbiti znanja o dodatnim izvorima financiranja kulturnih organizacija: o javnom financiranju kroz izravne i neizravne podrške, financiranju iz strukturnih EU fondova i programa EU, o oblicima podrške iz privatnog sektora te o drugim izvorima financiranja.

Tijekom ljeta u Fužinama će se održati ljetna škola International network for contemporary performing arts (IETM), u suradnji s Internacionalnom mrežom za suvremene izvedbene umjetnosti. Bit će namijenjena mladim umjetnicima i producentima a ojačat će njihovo iskustvo rada u međunarodnom okruženju te ih podučiti kako svoju umjetničku karijeru učiniti međunarodnom.

U drugoj polovici ove godine održat će se radionica Rasvjeta i zvuk na kojoj će sudionici steći praktične vještine upravljanja rasvjetnom i zvučnom opremom te mogućnostima njihove primjene kao site-specific instalacija, u kazalištu, na koncertima te na plesnim, sportskim i drugim javnim događanjima.

U listopadu bit će održana edukacija o mogućnostima korištenja tzv. site-specific prostora (javnih i bivših industrijskih prostora) za kulturna događanja. Edukacija će se dogoditi nakon što u Rijeci bude održano najveće međunarodno okupljanje studenata arhitekture – EASA, koje se također zbiva u sklopu programa Europske prijestolnice kulture.

Bit će prilike i za edukaciju o produkciji u kulturi pa će se u nekoliko ciklusa za različite polaznike organizirati radionice, treninzi, seminari i radna praksa u inozemstvu, s ciljem razvoja vještina menadžmenta i upravljanja kulturnim događanjima.

Najavljene su i radionice iz odnosa s javnošću, zatim seminar na temu kulturnog turizma, kontinuirani edukacijski program iz razvoja publike i uključivanja zajednice u kulturne projekte te također kontinuiran edukacijski program Financiranje u kulturi, upravljanje projektima i menadžment volontera. Prijavnice za sve navedene edukacije bit će najavljene i objavljene na mrežnim stranicama rijeka2020.eu.

Među značajnijim edukacijskim aktivnostima Učionice u 2017. godini svakako valja izdvojiti seminar o razvoju publike Applause please na kojem je stotinjak polaznika produbilo znanje o tome kako brojčano povećati publiku za kulturna događanja te kako privući novu.

Značajan je bio i seminar Novi modeli upravljanja u kulturi za predstavnike udruga koje rade na razvoju društveno-kulturnih centara utemeljenih na modelima sudioničkog upravljanja, što podrazumijeva suradnju javnog, civilnog i privatnog sektora.

Niz polaznika, pogotovo onih u zajednicama uključenima u programski pravac 27 susjedstava s područja cijele županije, naučio je što je projektno upravljanje te dobio uvid u funkcioniranje EU fondova, a niz je kulturnih djelatnika mogao saznati i kako iznutra izgleda komuniciranje projekata Europske prijestolnice kulture, na međunarodnom seminaru „Kako komunicirati EPK“.

Od međunarodnih edukacijskih programa koje je Učionica tijekom 2017. provodila u partnerstvu s drugim EPK gradovima, svako valja izdvojiti LAB for European Project Making i Tandem Fryslân.

Prvi od navedenih međunarodni je projekt koji zajedno provode EPK gradovi Novi Sad 2021, Temišvar 2021 i Rijeka 2020, za voditelje kulturnih projekata i kreativne producente iz navedenih gradova. U sklopu projekta, već se u prosincu osmero Riječana imalo priliku umrežiti s kolegama iz navedenih gradova, na intenzivnoj edukaciji u Temišvaru na temu Publika, a sljedeće se edukacije LAB-a održavaju u travnju u Novom Sadu te u srpnju u Rijeci.

Suradnja ostvarena s nizozemskim projektom Tandem Fryslânom, iz nizozemskog grada Leeuwardena koji ove godine nosi titulu Europske prijestolnice kulture, omogućila je pak da dvije Riječanke, Ivana Lučić iz Kreativnog kolektiva Kombinat i Ivona Miloš iz KUD-a Praputnjak, dobiju mogućnost razvoja svojih umjetničkih projekata uz financijsku i mentorsku podršku, u međunarodnom okruženju.

Kako pak kultura „funkcionira iznutra“, od ove akademske godine imaju priliku saznati i studenti Odsjeka za kulturalne studije Filozofskog fakulteta u Rijeci, budući da je slijedom suradnje Sveučilišta u Rijeci i Rijeke 2020 – EPK započeo kolegij Stručna praksa u kulturi kroz koji se studentima ponudila jedinstvena prilika praktičnog i stručnog rada s timom kulturnih djelatnika i menadžera u kulturi na razvijanju vještina povezanih s projektima Europske prijestolnice kulture.

Foto: Igor Crnković