Tancaj 2020 nov je, svjež, neuobičajen i zabavan festival plesa u kojem mladi i stari, domaći i gosti, profesionalci i amateri plešu po ulicama, trgovima, plažama i svim mogućim i nemogućim mjestima grada Krka. Od folklora do Movementalityja!

Napomena: U slučaju lošeg vremena cijeli program će se odviti na boćalištu u Krku u istom trajanju!

O FILMU KAO OKOSNICI MIMOHODA

Kratki film “Inkorničata” proučava subjekt koji se nalazi izvan zadanog konteksta. Protagonist, personificirano umjetničko djelo koje ujedno prezentira i sam život otoka, nastoji pronaći svoju svrhu uklapajući se u slikopisne pejzaže otoka Krka te kontemplirajući vlastito postojanje i jastvo emociju prenosi pokretom. Zaveden tradicijom pronalazi svoj jezik u suvremenom.

Idejni koncept i koreografiju potpisuje Andreja Brozović Adžić-Kapitanović, plesačica čije područje istraživanja obuhvaća eksperimentalni pokret u simbiozi s glumom  koja osobno utjelovljuje protagonista priče.

Glazbu projekta potpisuje skladatelj Mak Murtić (Mimika Orkestar, Grand Union Orchestra, Jazz Orkestar Hrvatske Radio Televizije, Septet Ad Libitum itd) koji unazad nekoliko godina istražuje kulturno naslijede otoka Krka te uključuje taj jezik u svoje suvremene skladbe. U ovom kontekstu glazba prati odnosno stvara glazbeni prostor u kojem se protagonist kreće i istražuje svoje otvorene i zatvorene osobine naglašavajući paralelu suvremenog života i povijesnog konteksta otoka. Glazba nosi karakteristike suvremenog pristupa i suvremenog glazbenog stvaralaštva Hrvatske s utjecajem realne i zamišljene tradicije.

Borut Brozovic, fotograf koji se pronašao u ulozi snimatelja, koristi kadriranja tipična za fotografiju te na taj način komplementira pejzažima otoka, ali i pokretu izvođačice.

Kreativni trio spojio je sam grad Krk gdje godinama borave u svoje slobodno vrijeme. Istraživački duh, ljubav prema gradu i otoku Krku, njegovoj kulturi i tradiciji kao i potreba za umjetničkim izražavanjem temelj su ove glazbeno – scenske suradnje.

Glazbu u filmu izvode:
Josip Šustić – električna, akustična gitara i električni bas
Leo Beslać – klavijature i elektronika, teremin
Nika Bauman – flauta
Nenad Kovačić – tradicijske udaraljke
Mak Murtić – krčka sopila.

O SUSJEDSTVU KRK

Grad Krk administrativno je središte drugog po veličini jadranskog otoka i jedno od najstarijih naselja u Hrvatskoj, smjestio na jugozapadnom dijelu otoka, u prostranoj uvali koja graniči s Puntarskom dragom. U sastavu Grada Krka nalazi se 15 većih seoskih naselja: Bajčić, Brusići, Brzac, Kornić, Krk, Lakmartin, Linardići, Milohnići, Muraj, Nenadići, Pinezići, Poljica, Skrbčići, Vrh i Žgaljići.

Grad Krk broji oko 6300 stanovnika. Ritam ovog grada miran je zimi i buran ljeti jer se stanovnici većinski bave  turizmom.

Uvijek kada je riječ o otocima bili oni spojeni s mostom ili ne, život na otoku podrazumijeva drugačiji habitat od života u gradu, a gdje su čovjek i priroda u direktnoj simbiozi. Isto tako, kao blagodat ili prokletstvo tu je nevjerojatna ljepota, a s druge strane osjećaj inzularnosti koji možete doživjeti samo kroz iskustvo života na otoku. Turizam je sve to proglasio resursima i zauzeo važnu ulogu u životu otoka i možemo reći da grad Krk i općine Omišalj, Malinska, Punat, Baška, Vrbnik i Dobrinj dišu s turizmom. Ako zamislimo udah kao broj turista koji dođu na Krk za vrijeme sezone – 800.000, a izdah kao broj stanovnika Krka – 19. 000, jasno je da kad turistička sezona mine kreće zimska hibernacija sa smanjenom ponudom programa, kulturi i umjetnosti općenito. To neravnomjerno disanje pokušat ćemo ublažiti programima koje misle zajednicu na drugačiji način, te se posvetiti životu i svakodnevici onih koji šeću praznim ulicama starog grada kada turizam ne diktira dnevni ritam. Akteri u kulturi u gradu Krku se tokom cijele godine trude da žitelji grada imaju sadržaja te se mogu kulturno uzdizati. Centar za kulturu cijelu godinu organizira sadržaj poput izložbi, predstava, koncerata itd…. Udruge poput Kreativnog Krka, također u samoj sezoni ali izvan nje organiziraju manifestacije poput koncerata, izložbi radionica i dr. Da su normalni uvjeti Tanac 2020 bio bi pilot festival koji objedinjava različite plesne i glazbene izričaje iako je tim Kreativnog Krka već odlučio da je ovo tek početak i da ideja festivala Tanac ima budućnost!

O NOSITELJU INICIJATIVE

Udruga Kreativni Krk osnovana je 2010 godine i djeluje na području grada Krka. Prvotni cilj udruge bio je poticanje mladih i starih na razvijanje glazbenog izražavanja, odnosno stvaranja nove glazbe i promicanje mladih bendova grada Krka, ali se sa vremenom proširio na sva područja kulture.

Udruga se bavi organizacijom i sudjelovanjem u organizaciji glazbenih, zabavnih, kulturnih, obrazovnih i drugih skupova, priredbi i manifestacija.

Udruga djeluje s ciljem promicanja slobodnog, kreativnog i kulturnog izražavanja te promicanja vrijednosti građanskog društva u Krku, Republici Hrvatskoj i u inozemstvu sukladno pravnom  poretku dotične države.

O PROGRAMU TANCAJ 2020 (prije korone)

Tancaj 2020 međunarodni je festival glazbe i plesa kojom se predstavlja susjedstvo grad Krk i okolna mjesta. Programom se objedinjava bogato kulturno nasljeđe i suvremeni glazbeni i plesni izričaji, a skladbe i koreografije nastaju kroz suradnju glazbenika, koreografa i zajednice, folklornih društava i turista.

Atmosfera stare gradske jezgre, skrivenih lokacija, ulica, trgova, parkova, plaža i drugih lokaliteta postat će mjesta susreta.  Od folklora i promicanja kulturne baštine, mogućnosti da se izvorni plesovi nauče direktno od onih koji ih njeguju, do predstavljanja različitih oblika plesnih žanrova i kroz koje se kultivira različitost, razvija tolerancija i svijest o multikulturalnosti.

Tancaj 2020 zamišljen je kao festival plesa svih oblika i svih generacija. Program je razdijeljen u nekoliko cjelina:

Viva la Polka – narodni ples brza tempa u dvočetvrtinskoj mjeri. Naziv polka prvi se put javlja sredinom 1830-ih, a nastao je vjerojatno od češke riječi půlka, odnosno polovina, polovinka, jer su za nju karakteristični česti polu koraci. Od toga se doba proširila Europom te je postala društveni ples mnogih krajeva uključujući Krk i okolna područja. Najčešći i omiljeni ples na svim seoskim pučkim feštama (tradicionalna i regionalno tipična zabava koja se organizira najčešće tijekom ljeta ili u jesen). Ovaj program namijenjen je širokoj publici i širenju pozitivne atmosfere s ciljem da se tradicijskom glazbom karakterističnom za ovo podneblje publika svih generacija i iz svih zemalja razveseli. U okviru ovog događanja predstaviti ćemo suradnju sa partnerima iz Rige (studijsko putovanje), te lokalnu inačicu polke u Liburniji, Kastavštini i Grobinštini, glasovitu potresujku, koja živi svoj suvremeni buran, popularan život tijekom mesopusta kao dio toga posebnog razdoblja u godini.

Folklori napadaju  – kroz šaljivi, inovativni koncept “lažne povijesti” predstavljamo plesove i folklorna društava okolnih sela te tradicionalni krčki (gradski) ples. Folklorna društva okolnih sela jurišaju, viču I sopilama napadaju gradske zidine unutar kojih Povero Keko I Frankopani pokušavaju obraniti svoju čast.

Movementality  – ovim programom inicijativa članova tima je predstaviti ovaj relativno novi pojam u svijetu umjetnosti plesa i plesnog izričaja te se ovim događajem predstaviti široj publici. Ideja je okupiti najbolje battlere regije i Europe u gradu Krku. Program nastaje u suradnji s plesnim centrom K2K iz Rijeke. Program započinje plesnim radionicama (movementality workshops) cijenjenih street dance plesača poslije kojih slijedi odmjeravanje snaga timova kao i pojedinačna natjecanja (movementality battles) u raznim plesnim stilovima (hip – hop, experimental, funk styles, electric boogie).

Nova baština – program koji spaja glazbu i ples inspiriran je tradicionalnim glazbalima otoka Krka – sopelama te okolišnim elementima (more, vjetar, kamen, polje). Kulturna baština u novom kontekstu i poigravanje s tradicijskim glazbenim kanonima otvara prostor novog interesa za ova tradicionalna glazbala, potiče očuvanje usmene baštine kao i razvoj nove publike. Program nastaje povezivanjem poznatog glazbenika Maka Murtića i koreografskog tima Andreje Brozović I Kristine Paunovski. Nove jedinstvene glazbene kompozicije nastaju kroz suradnju lokalnih i gostujućih glazbenika s Makom Murtićem, dok plesnu komponentu projekta na sebe preuzima koreografski tim sa plesačima nagrađivanog riječkog plesnog centra K2K koji osmišljavaju koreografiju u kojoj se također koriste elementi suvremenih i tradicijskih izričaja. Planirano je i snimanje/dokumentiranje cjelokupnog nastanka programa, kao i kasnije snimanje koreografije na atraktivnim lokacijama grada Krka kako bi se snimka koristila i u budućnosti.

Europsko susjedstvo – kao dodatni element programa predstaviti će se i Europsko susjedstvo u elementu programa Viva la Polka.

O EUROPSKOM SUSJEDSTVU

Krčko i latvijsko susjedstvo spojio je ples i plesanje, kako ono tradicionalno folklorno tako i nove forme suvremenog plesnog izričaja. Riga Folk Dancing Club osnovan 1989. godine redovno organizira plesne večeri za široku zajednicu. Klub učestvuje na različitim festivalima na kojima plešu ali i podučavaju sve zainteresirane. Većinom su zastupljeni plesovi Litve, Latvije, Estonije i drugih zemalja i to plesovi 19. i 20. stoljeća. Plesnjake uglavnom prati živa muzika i vrhunski glazbenici na violinama, harmonikama, mandolinama i bubnjevima. Ljeti uobičajeno organiziraju ljetne plesne kampove. Klub vodi Valdis Putniņš.