Tancaj 2020 svečano je otvorenje programa kojim se predstavlja susjedstvo Grad Krk i okolna mjesta. Programom se objedinjuje bogato kulturno nasljeđe te se organizira Mimohod kako bi stare gradske jezgre, skrivene lokacije, ulice, trgovi, parkovi i drugi lokaliteti postali mjesta susreta.

PREDPROGRAM
Dnevni boravak susjedstva Krk uz boće i vino
Od 16:00 do 18:00 sati
Lokacija: Boćalište u gradu Krku
Tko hoće neka kaže boće! – upoznavanje i demonstracija boćanja! Boće su tradicionalni sport i način života i okupljanja zajednice cijelog mediteranskog pojasa pa tako i otoka Krka.
Riga Folk dancing club, Latvija – Predstavljanje europskih susjeda kroz fotografije i video materijal

PROGRAM
Parata di Veglia / Mimohod
Od 19:30 do 21:30 sati
Lokacija: centar grada – od gradske rive (krušije) do trga Kamplin
Mimohod vodi KUD Poljica
19:30 – Početak i okupljanje na krušiji u gradu Krku – prigodan program uz nastup KUD-a Poljica
20:00 – 20:20 sati – Svečano otvorenje – Protokol i preuzimanje vremenske kapsule od susjedstva Lovran – program otvaraju predstavnici Udruge Kreativni Krk, predstavnici grada Krka, predstavnici PGŽ-a, Grada Rijeke, i Rijeka 2020
Lokacija: Trg Kamplin
20:20 – „INKORNIČATA“ – Prikazivanje kratkometražnog filma
Autorica: Andreja Brozović Adžić-Kapitanović, glazba: Mak Murtić, produkcija: Borut Brozović
Lokacija: Trg Kamplin
20:35 sati –  druženje se nastavlja uz vino i glazbu,
Lokacija: trg Kamplin

Napomena: U slučaju lošeg vremena cijeli program će se odviti na boćalištu u Krku u istom trajanju!

O FILMU KAO OKOSNICI MIMOHODA

Kratki film “Inkorničata” proučava subjekt koji se nalazi izvan zadanog konteksta. Protagonist, personificirano umjetničko djelo koje ujedno prezentira i sam život otoka, nastoji pronaći svoju svrhu uklapajući se u slikopisne pejzaže otoka Krka te kontemplirajući vlastito postojanje i jastvo emociju prenosi pokretom. Zaveden tradicijom pronalazi svoj jezik u suvremenom.

Idejni koncept i koreografiju potpisuje Andreja Brozović Adžić-Kapitanović, plesačica čije područje istraživanja obuhvaća eksperimentalni pokret u simbiozi s glumom  koja osobno utjelovljuje protagonista priče.

Glazbu projekta potpisuje skladatelj Mak Murtić (Mimika Orkestar, Grand Union Orchestra, Jazz Orkestar Hrvatske Radio Televizije, Septet Ad Libitum itd) koji unazad nekoliko godina istražuje kulturno naslijede otoka Krka te uključuje taj jezik u svoje suvremene skladbe. U ovom kontekstu glazba prati odnosno stvara glazbeni prostor u kojem se protagonist kreće i istražuje svoje otvorene i zatvorene osobine naglašavajući paralelu suvremenog života i povijesnog konteksta otoka. Glazba nosi karakteristike suvremenog pristupa i suvremenog glazbenog stvaralaštva Hrvatske s utjecajem realne i zamišljene tradicije.

Borut Brozovic, fotograf koji se pronašao u ulozi snimatelja, koristi kadriranja tipična za fotografiju te na taj način komplementira pejzažima otoka, ali i pokretu izvođačice.

Kreativni trio spojio je sam grad Krk gdje godinama borave u svoje slobodno vrijeme. Istraživački duh, ljubav prema gradu i otoku Krku, njegovoj kulturi i tradiciji kao i potreba za umjetničkim izražavanjem temelj su ove glazbeno – scenske suradnje.

Glazbu u filmu izvode:
Josip Šustić – električna, akustična gitara i električni bas
Leo Beslać – klavijature i elektronika, teremin
Nika Bauman – flauta
Nenad Kovačić – tradicijske udaraljke
Mak Murtić – krčka sopila.

O NOSITELJU INICIJATIVE

Udruga Kreativni Krk osnovana je 2010 godine i djeluje na području grada Krka. Prvotni cilj udruge bio je poticanje mladih i starih na razvijanje glazbenog izražavanja, odnosno stvaranja nove glazbe i promicanje mladih bendova grada Krka, ali se sa vremenom proširio na sva područja kulture. Udruga se bavi organizacijom i sudjelovanjem u organizaciji glazbenih, zabavnih, kulturnih, obrazovnih i drugih skupova, priredbi i manifestacija. Djeluje s ciljem promicanja slobodnog, kreativnog i kulturnog izražavanja te promicanja vrijednosti građanskog društva u Krku, Republici Hrvatskoj i u inozemstvu sukladno pravnom  poretku dotične države.

O EUROPSKOM SUSJEDSTVU

Krčko i latvijsko susjedstvo spojio je ples i plesanje, kako ono tradicionalno folklorno tako i nove forme suvremenog plesnog izričaja. Riga Folk Dancing Club osnovan 1989. godine redovno organizira plesne večeri za široku zajednicu. Klub učestvuje na različitim festivalima na kojima plešu ali i podučavaju sve zainteresirane. Većinom su zastupljeni plesovi Litve, Latvije, Estonije i drugih zemalja i to plesovi 19. i 20. stoljeća. Plesnjake uglavnom prati živa muzika i vrhunski glazbenici na violinama, harmonikama, mandolinama i bubnjevima. Ljeti uobičajeno organiziraju ljetne plesne kampove. Klub vodi Valdis Putniņš.