Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
RiHub, Vijesti

Prvi Retox panel u novoj godini bavi se temom Kako (p)ostati energetski nezavisan

U petak 17. siječnja, u 18 sati u RiHubu (Ivana Grohovca 1), održat će se panel rasprava pod nazivom Retox: Kako (p)ostati energetski nezavisan.

Mnoge zanima kako postići energetsku nezavisnost, koja u svijetu postaje sve ugroženija. Hrana, voda i energija su tri osnovne sastavnice održivosti, a panel se fokusira na energiju iz obnovljivih izvora. Još od šezdesetih godina prošlog stoljeća javlja se građanski pokret za rekonstrukciju održivosti, prije svega malih lokalnih zajednica. Nakon dvije velike naftne krize sedamdesetih godina, kontroverzi oko GMO u prehrambenoj industriji i klimatske krize posljednjih godina, taj pokret sve više jača, a u Agendi 21 pronašao je svoju i više nego potrebnu političku platformu.

Sudionici ovog Retoxa najutjecajniji su hrvatski stručnjaci iz područja energetike. Na Retoxu će gostovati Vjeran Piršić, poznati aktivist iz Udruge Eko Kvarner i direktor tvrtke Otok Krk Energija. On će tematski obraditi i praktično objasniti dva osnovna pojma: energetsku efikasnost, tj. kako da pojedinac i zajednica troše što manje energije te energentsku obnovljivost, tj. kako da pojedinac i zajednica proizvedu što više energije iz obnovljivih izvora. Pridružit će mu se i Ljubomir Mišćević, redoviti profesor na Arhitektonskom fakultetu u Zagrebu i hrvatski stručnjak za održivu i ekološku arhitekturu, sustave energetske obnove i implementacije u gradnji visokotehnološke arhitekture, te Ljubomir Majdandžić, utemeljitelj HSUSE – Hrvatska stručna udruga za sunčevu energiju (Croatian Professional Society for Solar Energy) i prvi koji je u Hrvatskoj napravio gotovo u potpunosti energetski neovisnu kuću i priključio je na elektroenergetski sustav Hrvatske.

Predavanje će biti interaktivno i ilustrirano s brojnim korisnim primjerima i savjetima, a nakon njega slijedi otvorena rasprava. Panel je dio programa Retox koji u sklopu Europske prijestolnice kulture kroz razgovorni format obrađuje teme iz civilnih i zelenih dobrih praksi – društveno osjetljivih, inkluzivnih, progresivnih, inovativnih i praktičnih inicijativa i akcija. Kroz Retox razgovore u RiHubu građanima se nudi platforma za umrežavanje te usvajanje praktičnog i teorijskog znanja iz svijeta civilnog i zelenog angažmana, uz pažljivo birane mentore iz Hrvatske i inozemstva.