Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Ljeto u prijestolnici, Vijesti

Publika uživala u dvije večeri European Jazz Days-a, petak i subota rezervirani za 29. Jazz Time Rijeka

Prostor ispred riječkog Exporta ovih je dana u znaku jazza. U sklopu projekta Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, 2. i 3. rujna održan je novi festival, European Jazz Days koji se savršeno spojio s Jazz Time Rijeka, međunarodnim riječkim festivalom jazz glazbe koji ove godine doživljava svoje 29. izdanje, a održat će se 4. i 5. rujna. Trenutna epidemiološka situacija je htjela da se ova dva festivala ove godine spoje u jedno čime je Riječanima i njihovim gostima omogućeno da gotovo tjedan dana uživaju u izvrsnom jazz programu.

Festival European Jazz Days koji se ove godine održao po prvi put, zamišljen je kao višednevna prezentacija europske i lokalne jazz scene, kao i jazz glazbe uopće. Izvorno je bio zamišljen kao program u sklopu kojeg će se predstaviti jazz glazbenici iz gradova koji su bili ili će tek biti Europske prijestolnice kulture, međutim novonastale okolnosti, nažalost, nisu dopustile da se taj koncept izvede kako je zamišljen, već se festival usmjerio na jake lokalne jazz snage i glazbenike.

Prvog dana festivala, u četvrtak, 2. rujna tako su nastupili Spart Jazz Quintet, Jed Becker’s Group zajedno s Elvisom Stanićem, te mladi riječki jazz glazbenici Alba i Leo.

Drugog dana European Jazz Days festivala publika je uživala u nastupima GIIPUJE, Zvonimir Radišić TRIA i Love Runners Banda. Na samom početku nastupa zadnjeg benda, zbog tehničkih je problema nestalo struje, ali iskusni su se glazbenici odmah snašli u izvanrednoj situaciji. Sjeli su na rub pozornice, „prebacili“ svirku u akustičnu verziju, publika je došla bliže pozornici, mobiteli su svijetlili i stvorila se intimna atmosfera s publikom i u tom tonu je uz pregršt pljeska i završen njihov nastup, a time ujedno i prvo izdanje European Jazz Days festivala.

Jazz večeri se nastavljaju i u petak i subotu, 4. i 5. rujna, kada će se, također ispred Exporta, održati program 29. Jazz Time Rijeka Festivala, manifestacije koja je ljubiteljima jazza u Rijeci i okolici i više nego poznata.

U petak, prvog dana Jazz Timea nastupit će Marko Ramljak Band, Joe Kaplowitz „Organic Intelligence“ trio i B’s FUNstallation, dok će festival u subotu zatvoriti Robert Mikuljan quintet, Levačić/Kralj/Pavičić Trio i Sterptet.

Sve dane festivala nastupi traju od 20 do 23:30 sati, a ulaz na program je besplatan.

Pokrovitelji festivala su: Grad Rijeka, Ministarstvo kulture i medija RH, Primorsko–goranska županija, TZ Grada Rijeke, Radio Rijeka, Novi list, PolakMediaMusic, Art of music, Promocija, Jazz.hr, HRT i Tomastik-infeld Vienna.