Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

[Radionica] o ulozi umjetnosti u društvenim promjenama

Riječka inicijativa Građanke svom gradu, pod kišobranom programskog pravca 27 susjedstava, u petak 23. studenog organizira Radionicu o ulozi umjetnosti u društvenim promjenama.

Radionica će se održati u terminu od 17 do 20 sati na adresi Križanićeva 6a pod vodstvom Sherifa Rushdya i Shaku Ranigae, a dio je programa Misliti zajednicu (22.-24. studenog) kojeg drugu godinu za redom priređuje organizacija Građanke svom gradu. Radionica je besplatna, održat će se na engleskom jeziku i namijenjena je svima koji imaju interes umjetničkog, kulturnog, aktivističkog ili društvenog rada u zajednici ili sa zajednicama, uključujući i sudionike/ce postojećih projekata umjetnosti u zajednici koji su lokalno bazirani.

Poziv na radionicu otvoren je do 15. studenog, a kontakt adresa je info@gsg.hr Prijava treba sadržavati ime i prezime osobe, kontakt i kratak opis svoje motivacije u kontekstu teme radionice.

Kada se raspravlja o ulozi umjetnosti u pokretanju društvenih promjena, postoje dva opća pristupa: perspektiva umjetnika koji žele pridonijeti društvenim promjenama i perspektiva posrednika u provođenju društvenih promjena koji žele iskoristiti umjetnost za unapređenje ovih aktivnosti. Naravno, između ova dva pristupa postoje i preklapanja. Premda je lokalna umjetnička zajednica možda već upoznata s prvim pristupom, može se mnogo naučiti i iz ove druge perspektive.

Voditelji ove radionice su dvoje iskusnih pokretača društvenih promjena, Sherif Rushdy i Shaku Raniga, koji iza sebe imaju već nekoliko desetljeća iskustva u razvoju različitih projekata ove vrste. Najprije će nam predstaviti novi okvir za primjenu različitih oblika umjetnosti u različitim fazama razvoja zajednica, a zatim će uključiti sudionike radionice i potaknuti ih da izlože planove za vlastite aktivnosti unutar ovog okvira.

Cilj radionice je pobuditi razmišljanje o strategijama uključivanja u umjetnost u zajednici, ali i pružiti alate koji će potpomoći rad svih uključenih.

 

Sherif Rushdy i Shaku Raniga imaju preko 35 godina iskustva u razvoju zajednice i konzultantskom radu na lokalnim, nacionalnim i internacionalnim projektima društvenog i gospodarskog razvoja, na četiri kontinenta.
Pomagali su i lokalnim zajednicama i formalnijim nacionalnim i globalnim organizacijama u konceptualiziranju njihovog rada, pojašnjenju ciljanih rezultata i metoda te u procjeni ishoda.
Obučavali su brojne facilitatore procesa društvenog razvoja, pomagali im da osmisle svoje vizije i koncepte te steknu vještine, stavove i vrline potrebne da efikasno započnu rad sa zajednicom te im pružali podršku u njihovim prvim koracima.
Razvijali su kurikulume za edukaciju temeljenu na vrijednosti i pružali konzultantske usluge organizacijskog razvoja raznim tvrtkama, školama i organizacijama, gdje su pružali pomoć u definiranju individualnih i organizacijskih vrijednosti, kao i u primjeni tih vrijednosti u procesima organizacijskih promjena.