Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Dopolavoro, Vijesti

Razgovor: Sanjaju li biljke sutrašnjicu?

U okviru izložbe riječkog umjetnika Igora Eškinje “Sanjaju li biljke sutrašnjicu?”, u četvrtak 16. srpnja 2020.g. u 20 sati u prostoru Delta Laba (Delta 5, Rijeka) umjetnik će razgovarati s Boštjanom Surinom, biologom iz Prirodoslovnog muzeja Rijeka koji je Eškinji pomagao u istraživačkoj fazi projekta.

U pokušaju spajanja umjetničkog pogleda na riječki urbani okoliš sa znanstvenim pogledom botaničara i biologa, Eškinja i Surina razgovarat će o zanimljivim biljkama koje nastanjuju napuštene prostore nekada velike riječke industrije. Riječ je o biljkama koje u velikoj mjeri nisu autohtone za ovo područje, već su na različite načine stigle u Rijeku iz raznih dijelova svijeta. Te su biljke Eškinji poslužile kao motivi u izradi tapeta od kojih se sastoji njegova izložba, nastala u okviru programskog pravca Dopolavoro projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture.

Ulaz je slobodan, a događanje je organizirano je uz poštivanje svih preporuka HZJZ-a za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Radi zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih, svi se sudionici i posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te nošenje zaštitnih maski za lice.

Podsjećamo, izložba Sanjaju li biljke sutrašnjicu?, Igora Eškinje bavi se biljnim životom koji nastanjuje napuštene industrijske prostore na Mlaki, Brajdici, Školjiću, Delti, Molo longu i Benčiću.
Uzorke biljaka iz napuštenih riječkih industrijskih prostora umjetnik je transformirao u dizajnerske uzorke, predstavljajući ih u formi zidnih tapeta – obliku ukrašavanja interijera koji je u 19. stoljeću bio izuzetno izražen.
U procesu rada na izložbi, Eškinja je surađivao s biolozima iz Prirodoslovnog muzeja Rijeka, Željkom Modrić Surinom i Boštjanom Surinom, s kojima je obilazio prostore nekadašnjih tvornica, skladišta i lučkih pristaništa koji su omogućili razvoj Rijeke i oblikovali je u urbani okoliš kakav danas poznajemo.

Izložba ostaje otvorena do 24. srpnja 2020.g., a moguće ju je posjetiti radnim danima od 17 do 21 sat. Ulaz na izložbu je slobodan.