Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
RiHub, Vijesti

[Razgovori u RiHubu] Retox: Kako stvoriti lokalni društveni centar

Pozivamo vas na novi Retox u RiHubu, u ponedjeljak, 18. ožujka u 17 sati!

Ovog puta tematizirat ćemo konkretne akcije potrebne za pokretanje neposredne zajednice, kroz primjer Udruge Vestigium iz Zagreba, ekološko-kreativne udruge za poboljšanje kvalitete života na zdrav i kreativan način, te promicanje humanog, zdravog i prirodnog načina življenja.

Saznat ćemo se kako je u zagrebačkom kvartu Vrbani, koji na 12.000 stanovnika nema Dom zdravlja, knjižnicu, tržnicu ni kulturne sadržaje, nastao društveni centar u rukama građana gdje se organizira ekološka tržnica, dostava zelenih košarica, knjižnica za slobodnu razmjenu, razne radionice i predavanja. Centar predstavlja tjedno okupljalište za petstotinjak građana, OPG-ova, kreativaca i pokretača malih biznisa.

Nakon predstavljanja slijedi interaktivna, kreativna radionica na kojoj ćemo otkriti koje su strasti sudionika, koje promjene priželjkuju u svojoj zajednici, te kako postaviti ciljeve i plan za njihovu realizaciju.

Ideja o osnivanju Udruge vVestigium nastala je 2011. godine kroz druženje šest žena koje su na području gradske četvrti Vrbani ustanovile potrebu za uspostavljanjem multifunkcionalnog prostora, gdje bi se provodile razne inicijative građana za razvoj lokalne zajednice. Udruga kroz svoje članove i korisnike pokušava izravno odgovarati na potrebe građana, te im omogućuje da se uključe u izvođenje radionica – kroz kreaciju, predlaganje i realizaciju sadržaja. Inkluzivnost i volonterski doprinos članova i ostalih zainteresiranih građana osnovne su vrijednosti ove udruge.

Udruga je od 2017. godine korisnica institucionalne podrške Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva, dio je Transition network svjetskog pokreta za održive zajednice. Sudjelovala je kao inspirativan primjer pod nazivom Changemakers from Croatia na konferenciji Europske mreže kulturnih centara u Hildeshimu, Njemačka. Nominirana je 2018. godine za nagradu Sozial Marie, među prvih 30 od 250 europskih socijalnih inovativnih projekata.

Ovaj Retox ograničen je na 35 sudionika. Prijave su obavezne na e-mail rihub.info@rijeka2020.eu.

——

Retox predstavlja razgovorni format koji obrađuje teme iz civilnih i zelenih dobrih praksi – društveno osjetljivih, inkluzivnih, progresivnih, inovativnih i praktičnih inicijativa i akcija. Kroz Retox razgovore u RiHubu građanstvu se nudi platforma za umrežavanje te usvajanje praktičnog i teorijskog znanja iz svijeta civilnog i zelenog angažmana, uz pažljivo birane mentore iz Hrvatske i inozemstva.