Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
RiHub, Vijesti

[Retox] Pričamo o permakulturi i urbanim inicijativama

Gošća Retox razgovora u RiHubu u subotu 24.11. s početkom u 20 sati je Gordana Dragičević koja će zainteresiranima približiti filozofiju i praksu permakulture.

Dizajn održivih sustava za uzgoj hrane te niskougljičnih i solidarnih oblika življenja nemogući su bez s građanske samoorganizacije i participacije u osmišljavanju i korištenju javnog prostora i ostalih javnih resursa. A tko su ti građani koji se trebaju samoorganizirati? Svi mi. Na primjerima raznih urbanih inicijativa vidjet ćemo kako se puno može napraviti s minimalnim budžetom, te kako potaknuti i razvijati održiva susjedstva u gradu.

Permakultura je praktičan i održiv dizajn održivih sustava i globalni društveni pokret za stvaranje lokaliziranih i otpornih zajednica. Bez obzira imate li vrt, imanje, komadić betona ili možda radite s grupom ljudi, permakultura je dobar temelj za osmišljavanje učinkovitijih sustava koji štede energiju, vrijeme, novce i živce, te kreativnu primjenu tehnika koje uz lako dostupne resurse grade tlo, bolja rješenja za stanovanje i bolje odnose u zajednici, povećavaju urod i obogaćuju okoliš.

Gordana Dragičević diplomirala je fiziku, ali se posvetila izgradnji pravednijeg i solidarnijeg svijeta uz ekoaktivizam, permakulturu i tranziciju u niskougljično društvo. Supokretačica je nekoliko urbanih inicijativa za urbano vrtlarenje, bavi se edukacijom, te mentorira aktivne pojedince i građanske inicijative u zajednici. 2013. godine je nositeljica permakulturne diplome, a od 2015. je certificirana tranzicijska trenerica.