Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

Riječani u vođenoj turi prošetali Tragovima EPK

Unatoč strožim epidemiološkim mjerama koje su u Primorsko-goranskoj županiji zatvorile vrata muzeja, galerija, kina i kazališta, započela su travanjska događanja kojima će se u Rijeci obilježiti završetak projekta Europske prijestolnice kulture. Tako su već ove subote, 3. travnja održane četiri tematske šetnje gradom od kojih je ona pod nazivom Tragovima EPK u organizaciji Udruge turističkih vodiča Kvarnera povela posjetitelje užim centrom grada upoznajući ih sa brojnim programima i programskim pravcima koji su obilježiti riječki EPK program.

Nakon okupljanja na početku Molo longa, vodiči su zajedno s okupljenim građanima krenuli preko rive pričajući priču o programskim cjelinama EPK programa, a poseban je naglasak stavljen i na sam dan otvorenja i Operu Industriale koja se održala upravo u riječkoj luci. Šetnja se nastavila kroz tržnicu do zgrade Ribarnice na čijem je katu postavljena trajna umjetnička instalacija „Meštri“ češkog umjetnika Pavela Mrkusa nastala u sklopu programskog pravca Lungomare Art.

Sa šušura tržnice grupa se potom preselila ispred HNK Ivana pl. Zajca gdje je osim o povijesti kazališta bilo riječi i o ranim slikarskim radovima umjetnika Gustava Klimta koji ukrašavaju strop riječke kazališne kuće, odnosno o izložbi Nepoznati Klimt: Ljubav, smrt, ekstaza koja će se uskoro otvoriti u Palači šećera, novoj zgradi Muzeja grada Rijeke.

Dio ove vođene ture bila je i priča o Exportu kao i svim onim programima koji su tamo održani u sklopu EPK programa, a šetnja je potom nastavljena preko Pop-up parka na parkiralištu Delta gdje je bilo riječi o programu Rijeka murala, pa preko Mosta hrvatskih branitelja gdje su posjetitelji mogli saznati više o programskom pravcu Doba moći kao i o obnovi broda Galeb.

Kroz Stari grad, svi su zajedno stigli do Trga Svete Barbare na kojem se govorilo o programima Zeleni val i Civilne inicijative, a posljednja stanica ove tematski vođene ture bila je Kružna ulica gdje su predstavljeni tamošnji murali kao i mozaik Nautilus.

Vođena tura Tragovima EPK održat će se u još tri termina tijekom travnja – 10., 17. i 24. travnja i to svake subote u dva termina, u 10 i 11:30 sati. Zbog epidemioloških mjera u svakoj je grupi moguće sudjelovanje 9 osoba, a svi oni koji su zainteresirani za sudjelovanje mogu se javiti na e-mail adresu kvarner.guides@gmail.com.