Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Lungomare Art, Vijesti

Riječku katedralu ribe odsada trajno krasi umjetnička instalacija Meštri

Čarobna riječka Ribarnica od ovog je petka trajno oplemenjena instalacijom Meštri, češkog umjetnika Pavela Mrkusa, u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, programa Lungomare Art.  Riječ je o digitalnim slikama i zvučnoj kompoziciji koja se, poput valova mora, prelijeva iznad glasova prodavača i kupaca.

Autorova intervencija u riječku svakodnevicu gdje se lokalci uz prodaju ulova i kupnju za idući ručak ili večeru sastaju i međusobno komuniciraju, svima koji pri ulasku podignu pogled nudi doživljaj koji omogućuje promatranje riječke katedrale ribe iz druge, obogaćene perspektive. Možda baš takav jedan doživljaj može osnažiti odgovornost prema javnom prostoru kao mjestu suživota i zajedničkoga kulturnog identiteta.

U programu svečanog otvorenja instalacije na galeriji Ribarnice sudjelovali su gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, pročelnica Upravnog odjela za socijalnu politiku i mlade Primorsko-goranske županije Dragica Marač, direktorica Rijeke 2020 Irena Kregar Šegota i glavna voditeljica programa Lungomare Art Iva Kelentrić.
Nakon kratkih obraćanja u okviru otvorenja, svi okupljeni, uključivo i posjetitelje u donjem dijelu Ribarnice uživali su u nastupu
vokalnog sastava Rivers, a druženje se nastavilo na terasi Konobe Fiume.

Financijski je postavljanje ove instalacije podržalo Sveučlište Jan Evangelista Purkyně University in Ústí nad Labem, tehničku podršku pružili su AV MEDIA a.s., a intervenciju u prostoru omogućio je Rijeka Plus.
U pripremi projekta pomogli su Darinka Uzelac i Dražen Fabijanić koji rade u ribarnici, a posebne zahvale putuju posadi ribarskog broda DIMI (Kristianu i Stjepanu Žužiću), na čijem je brodu video instalacija i snimana.

Podsjećamo, radi se o trećoj u nizu trajnih umjetničkih instalacija koje se postavljaju na području Kvarnera u sklopu programa Lungomare Art, projekta EPK.

Suvremena umjetnost u ovom projektu izlazi iz muzeja, stvarajući novi  kulturno-umjetničko-turistički put, koji donosi posebnu novu vrijednost mjestima obuhvaćenima ovim programom. Lungomare Art gradi spomenike za budućnost, naslonjene na priče važne lokalnoj zajednici.