Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

Rijeka se kandidira za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine

Na kolegiju riječkoga gradonačelnika jučer je usvojen prijedlog Strategije kulturnog razvitka Rijeke za razdoblje od 2013. do 2020. godine a ona, kako je naveo pročelnik gradskog Odjela za kulturu Ivan Šarar, uključuje brojne reforme. Ujedno je prihvaćena inicijativa kandidature Rijeke za Europsku prijestolnicu kulture 2020. godine, kao bitan dio ove Strategije.

Rijeka se, kao prvi grad u Hrvatskoj, kandidirala za titulu Europske prijestolnicu kulture 2020. godine. Od 2011. godine ovaj naziv na jednu godinu dobijaju dva grada iz dviju država EU.

Cilj projekta je istaknuti bogatstvo i raznovrsnost europskih kultura, povezivati stanovnike različitih zemalja i promovirati multikulturalnost i višejezičnost. Europska komisija je izabrala da 2020. prijestolnice kulture budu po jedan grad iz Hrvatske i Irske. Odluka o nositeljima titule donijet će se 2016. godine.

Rijeka će temeljiti svoj program kandidature na suradnji cijelog kulturnog sektora u gradu, regiji i šireg prostora, naglašavanju bogatstva kulturne raznolikosti te poveznicama s Europom i europskim identitetom.

Gradonačelnik Obersnel je ustvrdio da Rijeka ima svoje potencijale te da ova kandidatura mora biti dodatna motivacija za razvoj kulturne i druge infrastrutkure dostupne svima. U ovaj projekt se mora uložiti napor jer će kandidatura utjecati pozitivno na kulturu i gospodarstvo te na međunarodnu promociju Rijeke, rekao je Obersnel.

Među reformama u sklopu Strategije kulturnog razvitka je odustajanje grada od upravljanja svojim kulturnim resursima, kazao je Ivan Šarar. Kao primjer ovog pristupa je iznio Art-kino Croatia koje je preraslo u ustanovu. Šarar je naveo da se razmatraju mogućnosti kako prostor Filodrammatice s dvoranom te Marganova, u sklopu bivše tvornice papira, prepustiti nezavisnoj kulturnoj sceni na upravljanje ali i načina na koji bi HNK Ivana pl. Zajca preuzeo upravljanje nad Hrvatskim kulturnim domom na Sušaku.

Strategiju su izradili djelatnici gradskog Odjela za kulturu i vanjski stručni suradnici. Neki od njih su savjetnik za strateško planiranje u Odjelu za kulturu grada Ljubljane Davor Buinjac, teatrolog Darko Lukić i prorektorica Sveučilišta u Rijeci Sježana Prijić-Samaržija a provedena je i javna rasprava koja je doprinijela da se Strategija doradi.

Njome se obuhvaćaju svi oblici poticanja, razvijanja i unapređenja kulturnih djelatnosti a donosi se prvi put u Rijeci. Cilj je ubrzanje kulturnog razvitka grada.

Gradonačelnik Vojko Obersnel je istaknuo da se Strategijom ne planira izgradnja grandioznih objekata za kulturu, uvažavajući okolnosti. Naveo je da je težište na nedovoljno korištenim postojećim prostorima. Obersnel je ocijenio da je izrada Strategije po prvi put zahtjevan zadatak istaknuvši da su u izradi korištena iskustava i kompetencije ljudi koji su se dokazali na području kulture te dvosmjerna komunikacija s građanima, rekao je i dodao da se ovaj dokument može ubuduće dopunjavati. Strategija se upućuje Gradskom vijeću na raspravu i usvajanje.