Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

Šetnja koja spaja prošlost i sadašnjost u susjedstvu Jelenje EPK

U subotu, 14. studenog 2020.g. u susjedstvu Jelenje, jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, od 10.00 do 13.00 sati održat će se šetnja od obrambene linije Claustre Alpium Iuliarum na Jelenju do Frankopanskog kaštela na gradu Grobniku, s Konjičkim klubom Vodičajna i arheologinjom Anom Golja.

Radi se o označenoj planinarsko-pješačkoj nezahtjevnoj stazi, za čije je prelaženje potrebno oko dva i pol sata hoda. Preporučuju se planinarske cipele te dovoljna zaliha vode ili čaja.
Izlet je besplatan, a uključuje vođenu pješačku turu u vodstvu arheologinje Ane Golja.
Sudjelovanje u vođenoj šetnji potrebno je najaviti na info@visitjelenje.hr ili broj TZ Jelenje 091 40 60 900 ili Ani Golja na 091 88 55 259.

Događanje je organizirano uz poštivanje svih važećih mjera za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Svi se sudionici pozivaju na pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te ispravno nošenje zaštitnih maski za lice. Ne preporučuje se dolazak osobama starije životne dobi ili oboljelima od kroničnih bolesti.

Claustra Alpium Iuliarum je kasnoantički unutarnji obrambeni sustav koji je štitio od prodora barbara u središte Rimskog imperija te na Jelenju zatvara Grobničko polje i ceste koje su od Rijeke vodile prema Sloveniji i Italiji. Šetnja kreće od linije zida s kulom iznad Jelenja gdje će okupljeni saznati više o ovom obrambenom sistemu, preko doline do Frankopanskog kaštela na gradu Grobniku. 

Pogled sa kaštela uz pomoć arheostereoskopa omogućit će 3D pogled na Grobničko polje i cijelu liniju obrambenog zida iznad Grobničkog polja, kakav je nekad izgledao u rimsko doba.

A prije 1700 godina na svojim su leđima rimske vojnike i 30 do 50 kg njihove opreme nosili – konji. To jedino prijevozno sredstvo i danas kaska istim putevima, ali s puno ljepšim zadacima i svrhom. Konjički Klub Vodičajna od 1994. godine promiče, razvija i unapređuje konjaništvo kao sport i rekreaciju, sa osobitim naglaskom na terapijsko jahanje.