Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

Susjedstvo Cres EPK dokazalo da otok čine ljudi

U četvrtak, 24. rujna 2020.g. u susjedstvu Cres, jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture održao se dan susjedstva, pod nazivom Otok čine ljudi. Izvedeni program temeljio se na vrednovanju i prezentaciji stare creske jezgre kako bi ju se zaštitilo i održalo na životu za buduće generacije.

U Zajednici talijana – Cres na početku popodnevnog programa predstavljen je proces nastajanja inicijative pješačkog mosta u Cresu, koji je ostvaren u suradnji s EU Japan Festom i arhitektima Hideyuki Nakayamom i Tetsuom Kondom, koji su dali idejne prijedloge za pješački most koji bi se nalazio u creskoj luci i uvelike pomogao stanovnicima i gostima u smanjenju gužvi.

Važno je reći kako su sami građani Cresa svojim glasovima mogli odlučiti koja će verzija pješačkog mosta prevagnuti, a odlučili su se upravo za most Tetsua Konda.

Nakon mosta, video prezentacijom zbog nemogućnosti dolaska u Hrvatsku, predstavljeni su i europski partneri iz Švedske, eksperimentalni i istraživački kolektiv DIS/ORDER čiji je rad usmjeren na dugoročne strateške projekte, od urbanog razvoja do privremenih umjetničkih instalacija, uvijek s fokusom na ljude i javne prostore.

 

Slijedilo je preuzimanje vremenske kapsule, koja će se nakon programa svih susjedstava pohraniti na sto godina, iz ruku Crikveničanke Silvije Huljina u ruke predstavnice tima susjedstva Cres Inge Solis, čemu je prethodio protokolarni program službenog otvorenja programa Otok čine ljudi. Njega su uveličali i predsjednik Gradskog vijeća Grada Cresa Marčelo Damijanjević, rukovoditeljica programa RIJEKE 2020 Emina Višnić te zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić.

Vrlo brzo u Starom gradu počeo je središnji dio programa, u sklopu kojeg je održana kružna šetnja i predstavljanje projekta Štorije – ideja postavljanja edukativnih informativnih ploča preko kojih se pričaju priče o gradu i njegovim stanovnicima te je prezentirana izložba udruge Ruta Rublje naše svagdašnje, atraktivan prizor obješenog rublja u uskim ulicama Cresa, čime je prikazana svakodnevica creskog života. Otvorena je i izložba portreta Cresana i Cresanki Otok čine ljudi, na kojoj su po kantunima i dvorima izložene fotografije iz starih albuma i škrinja stanovnika grada, a za to se vrijeme u kalama čula tradicionalna creska pjesma u izvedbi klape Teha.

Program je završio ispred Creskog muzeja uz koncert Jazz po creski, u izvedbi Filipa Flega i druženje mnoštva okupljenih, uz creske kolačiće.

Nositelj inicijative susjedstva Cres je Grad Cres, a njihovo europsko susjedstvo je kolektiv DIS/ORDER iz Švedske.

Partneri projekta su Otra d.o.o., Creski muzej, Konzervatorski odjel u Rijeci, Udruga Ruta, Županijska lučka uprava Cres, Klapa Teha, Zajednica Talijana Cres-L’Unione Italiana, dok program financijski podržava EU-Japan Fest, Japan.