Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

Susjedstvo Pehlin EPK poziva na zajedništvo u različitosti

U petak, 18. prosinca 2020.g. od 12.00 do 17.00 sati u susjedstvu Pehlin, jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, održat će se program pod nazivom “Zajedno u različitosti”. Pehlin, riječka četvrt s dugom povijesti periferije, danas je najprepoznatljiviji kao multikulturalna zajednica. Uz hrvatsko stanovništvo, ovdje žive i svoje kulturne specifičnosti njeguju brojne druge zajednice poput Roma ili Čeha.

Program susjedstva Pehlin objedinjava različitosti sa željom da se potakne međusobno upoznavanje i bolje razumijevanje onih koji tamo žive, ali i onih koji će Pehlin tek posjetiti. Uslijed pandemijskih okolnosti program se prilagodio i počinje idejom o zdravlju čovjeka i prirode odnosno pehlinskim nomadskim hodanjem. U nastavku programa Češka beseda svojim će aktivnostima ‘spasiti’ božićno raspoloženje i Danom otvorenih vrata Češkog doma na Pehlinu prezentirati različite sadržaje, a kreativna sekcija “A je to“ demonstrirat će izradu čeških pernika. Drugim riječima, Pehlin će preplaviti miris medenjaka.

Program se održava i u virtualnom prostoru, na Facebook stranici Penzići Rijeka, gdje Mali Kosićev (Ivan Rudanović) u petak priređuje čakavski šušur, a na istom mjestu svoj će doprinos programu susjedstva  dati i KUD Pehlin Kings, prateća plesna skupina legendarnog benda Pehlin Kings.

Sudjelovanje u programu „Zajedno u različitosti“ u potpunosti je besplatno, uz poštivanje svih važećih mjera i preporuka za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Svi se posjetitelji i sudionici pri okupljanjima pozivaju na pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te ispravno nošenje zaštitnih maski za lice. Ne preporučuje se dolazak osobama starije životne dobi ili oboljelima od kroničnih bolesti.

Pehlinsko nomadsko hodanje i razgovor o Pehlinu budućnosti

U petak u 12.00 sati u dvorištu Doma kulture Pehlin (Minakovo 30, Rijeka) započet će okupljanje šetača kako bi zajedno krenuli u Pehlinsko nomadsko hodanje. U skladu sa svim važećim epidemiološkim mjerama sudionici će biti razdijeljeni u manje grupe, uz držanje neophodne distance i obavezno ispravno nošnje maski.
Tijekom hodanja sudionici će se zaustaviti na vidikovcu s kojeg se vidi cijeli Pehlin te će se uz pomoć urbanističkih karti razgovarati o vrlo aktualnom prijedlogu novog urbanističkog plana Rujevice.

Naime, u potpunosti svjesni trenutne situacije, susjedstvo Pehlin i razdragano društvo Mjesnog odbora Pehlin i Matice umirovljenika Rijeka osmislili su program namjenjen svim dobnim skupinama – rekreativno nordijsko hodanje, koje kad se izvodi na Pehlinu dobija svoj nomadski karakter. Osim brige o sebi i svom tijelu u pehlinsko nomadsko hodanje ubraja se i briga o okolišu. Tako hodači uvijek u svoje šetnje, koje se i inače održavaju tijekom godine, uvedu i ekološke aktivnosti. Razlog tomu je što Pehlin kao lokalitet spada u zelenu zonu grada kroz koji su isprepletene staze i šetnice kojima se može lutati pehlinskim šumama i šumarcima, a za koje se može reći da su zelena pluća Rijeke. Šetnja traje do 13.30 sati.

Dan otvorenih vrata Češke besede

Od 14.30 sati do 17.00 sati  u Češkom domu T. G. Masaryka (Ćićarijska ulica 20, Rijeka) održat će se Dan otvorenih vrata Češke besede.

Svi zainteresirani moći će razgledati prigodnu izložbu posvećenu dugogodišnjem djelovanju Češke besede „Tradicijski predmeti“. Radi se o etno izložbi, uz prezentaciju izrade tradicionalnog slatkiša pernika (medenjaka) i demonstracije njihovog ukrašavanja. Svim posjetiteljima tom će prigodom, od strane članova Kreativne skupine „A je to“, koja aktivno radi na očuvanju tradicionalnih čeških običaja, biti uručen tajni recept pernika, kako bi unatoč nepovoljnim okolnostima u svojim domovima ipak imali božićni ugođaj s mirisom medenjaka.

Češka beseda udruga je koja djeluje u okviru Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, koji je nepolitička, samostalna organizacija dobrovoljno udruženih Čeških beseda, škola, klubova i pojedinaca, a okuplja 30 čeških beseda razasutih po čitavoj Hrvatskoj.

Online program na Facebook stranici Penzići Rijeka

Na Facebook stranici Penzići Rijeka dan susjedstva Pehlin imat će svoj online program.
Od petka će se tamo predstaviti čakavska poezija Ivana Rudanovića, inače znanog kao Mali Kosićev, po kući u kojoj je rođen. Radi se o jednom od iznimnih poznavatelja Riječke povijesti, čakavskog jezika i naravno Pehlina. Zaljubljenik je u običaje svoga kraja, dugi niz godina je predsjednik Karnevalske grupe Pehinarski feštari te je prvi predsjednik Saveza karnevalskih udruga Rijeke. Aktivan član vijeća MO Pehlin sada je predsjednik pododbora za kulturu, tajnik je Ogranka Matice Hrvatske Viškovo te član Čakavskog sabora Ronjgi.

Također na Facebook stranici Penzići Rijeka, svoj će doprinos dati i KUD Pehlin Kings, prateća plesna skupina legendarnog benda Pehlin Kings, a sve u organizaciji Vijeća romske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije te udruge EU-Rom.

Nositelji inicijative susjedstva Pehlin su Mjesni odbor Pehlin, Češka beseda Rijeka, Vijeće romske nacionalne manjine Primorsko-goranske županije, Udruga EU-ROM, Osnovna škola Pehlin i Matica Umirovljenika grada Rijeke.

Europsko susjedstvo s kojim dijele iskustva su Timișoara 2021, Solidart i Kazališni kolektiv Basca iz Rumunjske.