Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Dopolavoro, Vijesti

Sve je spremno za premijeru predstave Rad panike umjetničke organizacije BADco.

Na specifičnoj lokaciji Grobničkog polja održana je generalna proba predstave Rad panike, u izvođenju članova umjetničke organizacije Bezimeno autorsko društvo (BADco.). Zainteresirana publika premijernu izvedbu predstave ima priliku pogledati u petak i subotu, 10. i 11. srpnja.

Predstava se u organizaciji Drugog mora održava kao dio programskog pravca Dopolavoro Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

 Rad panike posljednji je dio trilogije započete predstavom Iskop izvedenom 2018. godine u kući arhitekta Vjenceslava Richtera, a nastavljene predstavom rePublika u orkestru koja je premijerno održana u HNK Ivan pl. Zajc u listopadu 2019. u Rijeci. Trilogija tematizira veze rada, utopije i konfrontacije s nemogućnostima u vrijeme prijetnje klimatske katastrofe.

Rad panike je događanje smješteno u brisanom prostoru Grobničkog polja. U taj infrastrukturni prostor velikih razmjera, brzina i napona ne nalazimo ulaz jer unatoč slikovitoj sagledivosti mjesta dodira između prirodnog krajolika i tehnoloških sustava – dalekovoda, aerodroma, automotodroma, autoputa – on je inverzija prostora ljudskog razmjera u kojima svakodnevno obitavamo, u kojima se vozimo, kroz koja hodamo. Njegov identitet je ne-tu. Upravo kao što je identitet svakodnevice ova infrastruktura vodova, čvorova i mreža koji ju održavaju. Rad panike je događanje nastalo u obustavljenom vremenu. Vremenu vrlo izvjesnog kraja i vrlo neizvjesnog početka. Međutim, da bi svakodnevica mogla biti nešto drugo, da nešto završi, a novo može započeti, promjena mora biti moguća u infrastrukturnom prostoru. Na tom terenu izvlače se obrisi i iskopavaju ukopine onoga što neće moći biti i onoga što će se možda zbiti.

Predstava je okupila izniman tim suradnika: književnika Gorana Ferčeca kao autora teksta, kompozitora Gordana Tudora kao autora glazbe, vizualne umjetnike Gorana Petercola kao dizajnera svjetla, Silvia Vujičića kao dizajnera kostima te Sinišu Ilića kao autora knjižice ilustracija. Umjetnički tim predstave čine i redatelj Goran Sergej Pristaš, koreografkinja Nikolina Pristaš, dramaturzi Tomislav Medak Nataša Antulov.

Predstavu izvode: Nataša Antulov, Ana Marija Brđanović, Ema Crnić, Ana Kreitmeyer, Marta Krešić, Nikolina Pristaš, Kalliopi Siganou, Aleksandra Stojaković Olenjuk, Evita Tsakalaki, a izvedbu prati i Puhački orkestar KUD-a “Sloga” iz Ravne Gore.

BADco. je kolaborativna izvedbena skupina koja radi u Zagrebu. Jezgru skupine čine: Ivana Ivković, Ana Kreitmeyer, Tomislav Medak, Goran Sergej Pristaš, Nikolina Pristaš i Zrinka Užbinec. Iza kolektiva je 20 godina rada i neprocjenjivo vrijednog zajedništva, a budućnost će pokazati koliko važnog za različite kontekste djelovanja.

Od svog osnutka u 2000. godini, BADco. se kroz suradnju troje koreografa/plesača, dvoje dramaturga i jednog filozofa, uz producenta skupine, sistematično bavi istraživanjem protokola izvođenja, predstavljanja i gledanja, strukturirajući svoje projekte unutar različitih formalnih i percepcijskih odnosa i sklopova. Rekonfiguracija etabliranih odnosa izvedbe i publike, propitkivanje perspektivnih datosti i arhitektonike izvedbe, problematizacija komunikacijskih struktura – sve to čini BADco. međunarodno relevantnim umjetničkim fenomenom i jedinstvenim izvedbenim doživljajem.

Predstave će oba dana izvođenja započeti u 20:30 sati, ulaz je slobodan, međutim potrebno je najaviti dolazak na mail adresu produkcija@badco.hr. Nakon potvrde, svi zainteresirani će na mail adresu dobiti upute za dolazak na lokaciju.

Publika na internetskim stranicama Drugog mora i BADco, može skinuti tonske zapise s kojima će zvučno pratiti predstavu.