Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

Tancaj 2020 – Dan susjedstva Krk EPK ove subote

U subotu, 14. studenog 2020.g. u sujedstvu Krk, jednom od 27 susjedstava Europske prijestolnice kulture, održat će se Dan susjedstva pod nazivom Tancaj 2020. 

Program počinje u 16.00 sati na Boćalištu u gradu Krku, gdje će se pod nazivom ‘Tko hoće, neka kaže – boće!’ održati upoznavanje zainteresiranih s boćanjem, uz neizostavnu demontraciju. Boće su tradicionalni sport i način života i okupljanja zajednice cijelog mediteranskog pojasa pa tako i otoka Krka.

Na istom mjestu i u isto vrijeme, okupljenima će biti predstavljeno i europsko sujedstvo Krka Riga Folk dancing club iz Latvije, koje će svoj rad prezentirati ‘na daljinu’ kroz fotografije i video materijal, zbog trenutne nemogućnosti dolaska u susjedstvo Krk.

U 19.30 sati u centru Krka, od gradske rive do Trga Kamplin slijedi mimohod pod vodstvom KUD-a Poljica, pod nazivom Parata di Veglia. 

U 20.00 sati na Trgu Kamplin održava se  protokolarni dio programa i preuzimanje vremenske kapsule 27 susjedstava od susjedstva Lovran. U programu sudjeluju predstavnici Udruge Kreativni Krk – nositelji inicijative susjedstva Krk, zatim predstavnici Grada Krka, Primorsko-goranske županije, Grada Rijeke, RIJEKE 2020 i susjedstva Lovran.

Od 20.20 sati na istom će mjestu biti prikazan kratkometražni film “Inkorničata”. Film proučava subjekt koji se nalazi izvan zadanog konteksta. Protagonist, personificirano umjetničko djelo koje ujedno prezentira i sam život otoka, nastoji pronaći svoju svrhu uklapajući se u slikopisne pejzaže otoka Krka te kontemplirajući vlastito postojanje emociju prenosi pokretom. Zaveden tradicijom pronalazi svoj jezik u suvremenom.

Idejni koncept i koreografiju potpisuje Andreja Brozović Adžić-Kapitanović, plesačica čije područje istraživanja obuhvaća eksperimentalni pokret u simbiozi s glumom  koja osobno utjelovljuje protagonista priče.

Za glazbu u filmu zaslužan je skladatelj Mak Murtić koji unazad nekoliko godina istražuje kulturno naslijede otoka Krka te uključuje taj ‘jezik’ u svoje suvremene skladbe. U ovom kontekstu glazba prati odnosno stvara glazbeni prostor u kojem se protagonist kreće i istražuje svoje otvorene i zatvorene osobine naglašavajući paralelu suvremenog života i povijesnog konteksta otoka. Glazba nosi karakteristike suvremenog pristupa i suvremenog glazbenog stvaralaštva Hrvatske s utjecajem realne i zamišljene tradicije. 

Borut Brozović, fotograf koji se pronašao u ulozi snimatelja, koristi kadriranja tipična za fotografiju te na taj način komplementira pejzažima otoka, ali i pokretu izvođačice.

Kreativni trio spojio je sam grad Krk gdje godinama borave u svoje slobodno vrijeme. Istraživački duh, ljubav prema gradu i otoku Krku, njegovoj kulturi i tradiciji kao i potreba za umjetničkim izražavanjem temelj su ove glazbeno – scenske suradnje.

Nakon projekcije filma, druženje okupljenih nastavlja se na Trgu Kamplin, uz vino i glazbu. 

Događanje je organizirano uz poštivanje svih važećih mjera za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. Svi se sudionici pozivaju na pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te ispravno nošenje zaštitnih maski za lice. Ne preporučuje se dolazak osobama starije životne dobi ili oboljelima od kroničnih bolesti.

Nositelj inicijative susjedstva Krk je Udruga Kreativni Krk. Partneri su Grad Krk, Centar za kulturu grada Krka i Turistička zajednica grada Krka, a europsko susjedstvo je Riga Folk-Dancing Club  iz Latvije.

Posebne zahvale za realizaciju programa zaslužuju Studio Mamut, Studio B, Andreja Brozović Adžić-Kapitanović, Mak Murtić, Josip Šustić, Leo Beslać, Nika Bauman i Nenad Kovačić.