Tandem je program suradnje koji povezuje kulturnjake Europe nudeći im platformu za umrežavanje na zajedničkim projektima (koji se razvijaju u tandemima), pružanjem stručne i financijske pomoći.

Tandem Cultural Capitals namijenjen je djelatnicima u kulturi i njihovim organizacijama koje se nalaze u 7 bivših ili budućih gradova s titulom Europske prijestolnice kulture. Program je zamišljen tako da sudionici jednog EPK grada istražuju i i razvijaju suradnju sa sudionicima iz drugog EPK grada, a kroz 2019. godinu cilj je identificirati i eksperimentirati s inspirativnim idejama te na taj način zajedničkim trudom vlastitom EPK gradu dodati europsku dimenziju.

Tandem Cultural Capitals je razvijen od strane Europske kulturne fondacije zajedno s Leeuwarden-Fryslan 2028 i Rijeka 2020, u suradnji s Galway 2020, Eleusis 2021, Novi Sad 2021, Esch-zur-Alzette 2022, Kaunas 2022 and Veszprém 2023.

Na prvoj konferenciji u Rijeci od 11. do 13. lipnja svi sudionici iz navedenih gradova posjetili su 11 susjedstava. Lovran, Opatija, Kastav, Matulji, Kostrena, Čavle, Jelenje, Praputnjak, Škurinje, Drenova i Kampus UNIRI ugostili su posjetitelje iz Tandema. Svako susjedstvo organiziralo je neformalno druženje i predstavilo svojim posjetiteljima programe koje razvijaju.
EPK Rijeka 2020 predstavljale su: Sabina Barbić iz Udruge Tremen (Malinska), Manja Kosanović iz Udruge Gomirje u srcu 1599 i Ratka Višnić, predstavnica Otvorenog kazališta Omišalj.
U studenom će se svi predstavnici gradova ponovo susresti u Leeuwardenu, Nizozemska.