Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Furioza, Kuhinja različitosti, Ljeto u prijestolnici, Vijesti

Torpedo ONE party – riječka uspješnica elektroničke glazbe

U subotu, 25. kolovoza 2018. zaključen je glazbeni Ciklus Furioza unutar programskog pravca Kuhinja Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture – i to elektroničkom poslasticom, Torpedo ONE partyjem s nekima od pionira elektroničke house i techno međunarodne scene u glavnoj ulozi. 

Ova, sudeći prema svemu, glazbena uspješnica održana je u prostoru Exportdrva, prvi put korištenom za ovakvu vrstu događanja. Željno iščekivana treća i ujedno posljednja glazbena postaja Ciklusa Furioza odvila se posljednji vikend kolovoza te označila vrlo uspješnu završnicu Furioze izmičući se ovaj put od prethodnih furioznih evenata obilježenih post-punk, rock i metal glazbom prema house i techno vodama. Furioza je riječkoj publici ponudila Torpedo ONE party, organiziran u suradnji s agencijom AD Bookings i klubom Crkva, a koji je okupio neka od prominentnih imena house i techno glazbenog svijeta, među kojima su se našli ruska DJ-ica u strelovitom usponu, Inga Mauer, samozatajna Rrose, tj. američki producent s londonskom adresom, Seth Horvitz te njemačke snage Alexander Kowalski i Heiko Laux.

Među domaćim snagama našli su se di.merkl, Mystic i DJ Ogy. Sjajna posjećenost ovog eventa svjedoči stvarnom potrebom za oživljavanjem riječke klupske/elektroničke scene na čemu već neko vrijeme radi klub Crkva, no prostora za intenzivnije promjene je i dalje mnogo. No, krenimo redom.

Na početku je bitno istaknuti sjajno VJ rješenje vizualnog identiteta prostora Exportdrva za koje je bio zadužen OBLIK 3, a koji je stari industrijski prostor osvježio posebnom atmosferom kreiranom grafičkim i video projekcijama koje su vizualizirale i upotpunjavale glazbu tijekom cijele večeri. Specifičnoj atmosferičnosti prostora doprinijele su svakako i svjetlosne instalacije razasute po starim stupovima kojima je ispresijecan cijeli prostor.

Party su otvorili Mystic i di.merkl. Iza imena di.merkl stoji riječkoj publici već poznati Dino Merkl, DJ i član klupskog formata TIPSY zajedno s idejnom začetnicom Andreom Laurić. di.merkl je publiku počastio svojim prepoznatljivim zvukom koji životari na razmeđi deep house, techno i progressive tech žanrova. Kombinacija je to koja je garantirala kvalitetnu glazbenu selekciju i vrlo plesni ritam tijekom šezdesetominutnog seta. Isti je poslužio i kao odličan uvod u prvu hedlajnericu večeri – rusku DJ-icu Ingu Mauer.

Inga Mauer je publici pružila jednoipolsatno iskustvo čistog glazbenog užitka i zavodljivog zvuka koji možemo definirati kao eklektični spoj snažne atmosferičnosti i nešto tamnijih emocija – spoj koji koketira sa širokim rasponom žanrova – od industrial techna, EBM-a, new wavea do disca. Rezultat ovakvog miksa jesu pomalo ludi i divlji ritmovi koji su tjerali riječku publiku na ples. S obzirom na kvalitetu i beskompromisnost glazbe kojoj smo ekskluzivno mogli svjedočiti na Torpedo One partyju, nije začudno da je Inga Mauer rapidno zaradila reputaciju jedne od najcjenjenijih mladih glazbenica i producentica današnjice.

Nakon Inge Mauer, uslijedio je zaista veliki nastup Rrose – DJ-a koji, kako bi izazvao rodne stereotipe u elektroničkoj glazbi, odnosno razbio sliku o DJ-u/producentu kao najčešće muškarcu – nastupa u dragu. Kao svoj umjetnički alias koristi ženstveni alter-ego francuskog umjetnika Marcela Duchampa, Rrose Sélavy, i prenosi ga tako na vrlo zanimljiv i mističan način u kontekst elektroničke glazbe 21. stoljeća. Glazbeni set koji je riječkoj publici ponudio/la Rrose ponajbolje se uklopio u stari ex-industrijski prostor Exportdrva – kako svojom mračnošću i mističnošću, tako i sjajnom suradnjom s vizualnim identitetom koji je odradio OBLIK 3.

Glazba koju je brojna publika imala prilike čuti odlikovala se kompleksnom slojevitošću i teksturama, taktilnošću koja je na trenutke imala moć izbacivanja pojedinca iz konkretnog vremena i prostora, plesom zakovitlanog u zamamnim ritmovima. Ritmovi su to koji se kreću u žanru mračnoga, intenzivnog i monolitnog techna prepunog neočekivanih ekskurzija u žanrove industriala. Zvuk koji je predstavio/la Rrose miješa mračne i sirove segmente atmosferične glazbe s čvrstim i hipnotično-ritmičnim obrascima koji su publiku mogli povesti na putovanje u čudnovate sfere.

Sjajno glazbeno putovanje nastavljeno je i sa sljedećim DJ-em, njemačkim Heiko Lauxom, koji svojom glazbom stalno testira granice suvremenog techno zvuka poništavajući razlike između techno, trance i minimal žanrova. Laux je riječku publiku vrlo uspješno držao budnom i rasplesanom eksperimentirajući s različitim zvukovnim pejzažima i stvarajući hipnotičan mix koji je poslužio kao vrlo kvalitetan uvod u završni dio večeri – posljednjeg hedlajnera, Aleksandra Kowalskog i riječkog DJ Ogyja – dvojca koji je onim najzagriženijim fanovima ponudio gomilu sirovog i žestokog techno zvuka koji je odzvanjao prostorom Exportdrva sve do jutarnjih sati.

Video: Pilot media
Foto: Ištvan Širola