Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Porto Etno, Vijesti

U četvrtak kreće Porto Etno festival – publika pozvana na uživanje u putovanju

Još su samo četiri dana do četvrtog Porto Etno festivala, koji se od 1. do 3. listopada 2020.g. održava u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, povodom čega je u Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku održana najavna konferencija za medije.

Sve glazbene, gastro, folklorne i izložbene programe Porto Etno slagalice predstavili su pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivan Šarar, direktorica RIJEKE 2020 Irena Kregar Šegota, koordinatorica programa Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku i voditeljica festivala Porto Etno Jelena Tondini i glazbeni selektor festivala Zoran Majstorović.

Do sada svake godine na novoj lokaciji, Porto Etno i ove nastavlja s tom tradicijom te ovoga puta prelazi Rječinu i smješta se u i oko Hrvatskog kulturnog doma na Sušakukoncerti se održavaju u velikoj dvorani HKD-a, gastro-glazbena druženja na susjednoj terasi hotela Neboder, folklorni dio programa na trgu ispred Građevinske škole, a izložbeni u atriju HKD-a i galeriji Kortil. U slučaju kiše svi se programi sele u HKD, a gastro-glazbena druženja na terasi hotela Neboder prelaze u dvoranu do nje koja povezuje HKD i hotel.

Pozornica HKD-a ugostit će jaka imena suvremene etno scene – u četvrtak 1.10. u 19.30 sati elektro-etno atrakciju LADO Electro, a dan kasnije, u petak 2.10. u 19.30 sati princa sevdaha Božu Vreću uz Porto Etno orkestar.
Projekt LADO Electro spaja tradicijsku i elektroničku glazbu, a moćni vokali pjevača i pjevačica ansambla LADO, kao i zvukovi tradicijskih instrumenata, veličanstveno zvuče u suvremenom klupskom elektroničkom izričaju i svojom atmosferičnošću pobuđuju duboke emocije. Autori projekta Crnić i Harfman za DJ pultom pratit će izvedbu solistica i glazbenika Ansambla LADO.

Božo Vrećo u Rijeku dolazi nakon koncerta u Kölnu, a ovaj umjetnik s ogromnim vokalnim rasponom, neponovljivim glasom te jedinstvenim vizualnim identitetom istakao se među muzičkim pionirima novije generacije kao najinteresantniji i najpoznatiji interpretator i kantautor sevdaha skorijeg vremena. U HKD-u će nastupiti u suradnji s Porto Etno Orkestrom, sastavom koji je pod vodstvom Zorana Majstorovića nastao okviru ovog festivala, a čine glazbenici iz Rijeke i okolice čija su imena (i glazba) u uhu čak i površnim poznavateljima etno i jazz glazbe. 

Oba dana nakon koncerata, od 21 sat, na terasi hotela Neboder događa se još jedno zasebno, a tko želi i povezano događanje – Etno zalogajčići uz mini-koncerte. Hranu će spravljati kuhinja hotela Neboder, u suradnji i po recepturi predstavnika zemalja manjina.

U četvrtak 1.10. na meniju su Hrisi Ashta (Jordan), burek (Bosna i Hercegovina), spirala od krumpira i salsa (Mađarska) i namaz od čvaraka (Češka) te piće po izboru, uz glazbenu pratnju Če bo bo, če na na, benda inspiriranog tradicionalnim napjevima Balkana kojeg čine fenomenalni mladi glazbenici s područja Rijeke i Kvarnera i vokalistica Tena Antonija Torjanac.

U petak 2. listopada, priča je slična – etno-zalogajčići su valjušci s makom (Slovačka), mini pizze (Italija), Maliđano (Makedonija) i prženi Bake i Buljol (Trinidad i Tobago) uz piće po izboru i glazbu grupe Veja. Riječ je o folk/etno/world music bandu iz Pazina koji se uspješno poigrava s istarskom tradicionalnom muzikom i izvodi je u novim, modernim aranžmanima, koristeći se pritom raznim instrumentima iz cijelog svijeta.

Ulaznice za koncert LADO Electro u HKD-u u četvrtak su 70 kn, a 50 kn za gastro-glazbeno iskustvo na terasi hotela Neboder. Dnevnu ulaznicu koja obuhvaća oba događanja moguće je kupiti po cijeni od 100 kn.
Ulaznice za koncert Bože Vreće i Porto Etno orkestra u HKD-u u petak mogu se nabaviti po cijeni od 100 kn, a cijena za uživanje u etno-zalogajčićima iste večeri nakon koncerta je 50 kn. Dnevna ulaznica, koja obuhvaća oba događanja, košta 130 kn.
Moguće je kupiti i festivalsku ulaznicu s kojom se ulazi na sve programe u četvrtak i petak, po cijeni od 200 kn.
Pojedinačne ulaznice, dnevne pakete i festivalske ulaznice moguće je kupiti preko sustava mojekarte.hr, zatim u Dallas Music Shopu, Foto Reviji i New Soundu (Matulji) te sat vremena prije događanja na blagajni HKD-a.

Besplatni folklorni program u subotu

Posljednji dan festivala, subota 3.10., rezervirana je za predstavnike manjinskih zajednica koje djeluju u Rijeci, kada će oni prezentirati svo bogatstvo svoje tradicije na folklorom programu na trgu ispred Građevinske škole. Za glazbenu podršku zadužen je riječki dvojac Hormonika Balkanika, DJ-duo koji svoje setove prate sa živim instrumentima, a selektira veliki spektar balkanske i gipsy glazbe. U isto vrijeme, manjinske zajednice predstavit će se i u izložbenom dijelu programa u atriju HKD-a i galeriji Kortil. Oba programa kreću u 17 sati, a Hormonika Balkanika  kreće u 19 sati. Ulaz na subotnje programe je slobodan.

Video-recepti za sve sladokusce

Kao dodatak programu i svojevrsna ostavština Porto Etno festivala, u riječkoj školi kuhanja KuHarmonija snimaju se video-recepti – u pripremi je 12 recepata kojima će sladokusci proputovati Bosnu, Sloveniju, Italiju, Trinidad i Tobago, Indiju, Jordan, Makedoniju…, a objavljivat će se kroz rujan i listopad na Facebook stranici i YouTube kanalu Hrvatskog kulturnog doma na Sušaku, gdje su već dostupna dva recepta (Burek – BiH i prženi Bake i Buljol – Tinidad i Tobago).

Porto Etno organizira HKD na Sušaku u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a festival i u budućnosti ostaje pod paskom HKD-a. Voditelj glazbenog programa je glazbenik multiinstrumentalist Zoran Majstorović, gastro-partneri su Jadran hoteli – Hotel Neboder i KuHarmonija, a u programu sudjeluju: Expats Rijeka: Jordan, Trinidad i Tobago, Madagaskar, Indija, Filipini i Sjedinjene Američke Države, Udruga mladih Roma Rijeka Romska budućnost, Srpsko kulturno društvo Prosvjeta – Pododbor Rijeka, Nacionalna zajednica Crnogoraca Rijeka, Demokratska zajednica Mađara PGŽ, Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca Rušnjak PGŽ, Ruski dom – Udruga ruske nacionalne manjine u PGŽ-u, Matica Slovačka Rijeka, Zajednica Albanaca PGŽ, Zajednica Albanaca otoka Krka, Makedonsko kulturno društvo Ilinden, Zajednica Talijana Rijeka, Češka Beseda Rijeka, Slovenski dom – KPD Bazovica, Udruga zajednica naroda Bosne i Hercegovine, Bošnjačka nacionalna zajednica, Kulturno umjetničko društvo SEVDAH, Društvo Rusina i Ukrajinaca Kaljina Rijeka.

Najavljeno događanje organizirano je uz poštivanje svih važećih preporuka za sprječavanje zaraze bolešću COVID-19. 

Radi zaštite vlastitog zdravlja i zdravlja svojih najmilijih, svi se posjetitelji pozivaju na poštivanje preporuka: pojačanu osobnu higijenu, fizičku udaljenost te nošenje zaštitnih maski za lice, koje je obvezno u zatvorenom prostoru.

 

PROGRAM / ULAZNICE:

1.10. LADO Electro / HKD na Sušaku / u 19:30 sati – 70 kn

Etno zalogajčići + Če bo bo, če na na. / terasa hotela Neboder / u 21:00 sat – 50 kn

/ Hrisi Ashta (Jordan)
/ Burek (Bosna i Hercegovina)
/ Spirala od krumpira + salsa (Mađarska)
/ Namaz od čvaraka (Češka)
+ čaša vina ili mineralne vode

dnevna ulaznica za oba programa – 100 kn

2.10. Božo Vrećo / Porto Etno Orkestar / HKD na Sušaku / u 19:30 sati – 100 kn

Etno zalogajčići + Veja / terasa hotela Neboder / u 21:00 sat – 50 kn

/ Valjušci s makom (Slovačka)
/ Mini pizze (Italija)
/ Maliđano (Makedonija)
/ Prženi Baki i Buljol (Trinidad i Tobago)
+ čaša vina ili mineralne vode

dnevna ulaznica za oba programa – 130 kn

3.10. Folklorni program / trg ispred Građevinske škole / u 17:00 sati

Izložbeni program / atrij HKD-a i Galerija Kortil / u 17:00 sati

Hormonika Balkanika / trg ispred Građevinske škole / u 19:00 sati

ulaz slobodan

 

Festivalska ulaznica – 200 kn