Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Dopolavoro, Vijesti

U DeltaLabu otvorena izložba Loše odluke, pola zabave

U sklopu programskog pravca Dopolavoro, Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, u četvrtak, 3. prosinca u prostoru DeltaLaba otvorena je izložba Loše odluke, pola zabave koju potpisuje umjetnička skupina !Mediengruppe Bitnik. Na izložbi su predstavljana njihova dva najnovija uratka – Označen zbog političkog govora i Odluke, Odluke, Odluke.

Carmen Weisskopf i Domagoj Smoljo, dvojac koji stoji iza imena !Mediengruppe Bitnik za sebe kažu kako „rade na internetu i s internetom“ pritom se baveći pitanjima i problematikom naše suvremenosti. Njihovo djelovanje prodire iz sfere digitalnog i utječe na promjene u fizičkim prostorima, često uzrokujući gubitak kontrole u etabliranim strukturama i mehanizmima.

U svom radu Označen zbog političkog govora pozabavili su se analizama profila na društvenim mrežama za kojima se sve više poseže u „svakodnevnim“ odnosima. Od granične kontrole do prijava na posao, takve se analize koriste za procjenu razina prijetnji kandidata i provjeru jesu li pogodni za ulazak u neku zemlju ili organizaciju. Mnoge takve provjere društvenih mreža automatski vrše algoritmi. Za potrebu stvaranja ovog umjetničkog rada koristili su se automatiziranom internetskom uslugom Ferretly koju su koristili za procjenjivanje profila na društvenim mrežama vođa svake od 27 zemalja članica Europske unije. Potom su interpretirali rezultate analize i koristili ih kao osnovu za osmišljavanje posebno prilagođenih majica za svaki od 27 profila, a majice su postale izložbeni eksponati.

Svojim radom umjetnici poručuju kako su naši profili na društvenim mrežama postali nositelji našeg identiteta jednako kao i odjeća koju nosimo.

Drugo od dva predstavljena rada, Odluke, Odluke, Odluke traga za nesavršenostima u logističkom sustavu koji se danas oslanja na računala prilikom donošenja gotovo svih potrebnih odluka. Za tu je svrhu iz Berlina putem DHL Expressa poslano 27 paketa LED osvjetljenih slova. Na svakom paketu su bile označene dvije adrese za isporuku – s jedne strane paketa je navedena adresa Drugog mora u Rijeci, a s druge strane adresa galerije Aksioma u Ljubljani gdje se paralelno s riječkom postavlja ista izložba, barem konceptualno, budući da tijekom cijelog vremena pripreme postava na obje strane nije bilo poznato koji će paketi stići na koju adresu.

Prije nego što su stigli na krajnja odredišta, mnogi su paketi putovali naprijed-natrag između različitih poštanskih ureda i skladišta ovisno o tome koja je strana skenirana, pošiljke su više puta mijenjale smjer. Televizijski ekran na podu galerije prikazuje snimke kretanja svakog paketa, dokumentirajući nadrealno putovanje ovog djela. Sada prazne kutije prikazane su u galeriji kao preostali omot djela i kosturi cijelog procesa.

U radu se eksperimentira s prisiljavanjem poštanskog sustava na proces donošenja odluka budući da taj isti sustav inače ne odlučuje, već samo usmjerava. Djelo reinterpretira  rad The Postman’s Choice Bena Vautiera iz 1965. godine u kojem poštar odlučuje kamo će se u konačnici poslati razglednica na kojoj su označene dvije adrese primatelja. Kao i u to doba, standardno pravilo je da svaka jedinica otpreme mora imati jednog pošiljatelja i jednog jasno navedenog primatelja.

Carmen Weisskopf i Domagoj Smoljo, članovi umjetničke skupine !Mediengruppe Bitnik trenutno žive i rade u Berlinu i u Zurichu, a u svom radu surađuju s redateljem i istraživačem Adnanom Hadzijem i reporterom Danielom Ryserom. Poznati su po ometanju nadzornih kamera, postavljanju prislušnih uređaja u zgradu Opere radi prenošenja izvedbe u vanjski svijet, fizičkom glitchanju zgrade i slanju paketa s kamerom Julianu Assangeu u ekvadorsku ambasadu u Londonu. Njihovi se radovi bave temeljnim pitanjima koja se tiču problema suvremenosti, a radovi su im se prikazivali diljem svijeta.

Izložba Loše odluke, pola zabave ostaje otvorena do 15. siječnja 2021., a može se pogledati od ponedjeljka do subote od 16 do 20 sati iz slobodan ulaz.

Valja napomenuti kako će izložba biti zatvorena od 24. do 26., te 31. prosinca kao i 1., 2. i 6. siječnja 2021. godine.