Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Vijesti

U Exportu predstavljena foto galerija EPK Retrovizor 2020.

Mjesec travanj u Rijeci će biti obilježen brojnim kulturno-umjetničkim programima kojima će se zatvoriti projekt Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, a već 1. travnja u prostoru Exporta na Delti predstavljena je izložba “Retrovizor 2020 – foto galerija EPK”.

Galerija fotografija „Retrovizor 2020“ podsjeća na brojne značajne trenutke izdvojene iz uzbudljivog tijeka vremena u kojem je stvarana Europska prijestolnica kulture, kao i na neobična mjesta gdje su se odvijali susreti.

Rijeka je titulu Europske prijestolnice kulture zasluženo dobila u ožujku 2016. te ju s ponosom nosila gotovo pet godina. Posljednje godine Riječani, Primorci i Gorani pamtit će ne samo po jednoj od najvećih kriza koja je pogodila cijeli svijet, već i po nesvakidašnjim događanjima, neočekivanim susretima te trajnim umjetničkim objektima i vrijednim spomenicima industrijske baštine koji, obnovljeni, postaju nova mjesta druženja upravo u Rijeci i okolici.

Na izložbi je tako vidljivo ono što su objektivi profesionalnih fotografa i amatera zabilježili tijekom tog vremenskog razdoblja, a to su sjajna umjetnička djela i izvedbe, radost zajedničkog uživanja u kulturnim događanjima, zadovoljstvo otvaranja i istraživanja novih prostora.

Kamere su snimile i ono što je manje vidljivo –  pripremanje programa, građevinske radove i opuštanja nakon događanja. Iako je nemoguće pokazati sve one bezbrojne trenutke koji su bili potrebni da bi se stvarala Europska prijestolnice kulture.

Otvorenju izložbe nazočili su riječki gradonačelnik Vojko Obersnel; direktorica RIJEKE 2020, Irena Kregar Šegota; Emina Višnić kao predstavnica autorskog tima izložbe te Morana Matković, voditeljica programa DeltaLaba i producentica izložbe Fiume Fantastika – Fenomeni grada.

Izložba Retrovizor ostaje otvorena do 30. travnja, moguće ju je uz besplatan ulaz razgledati u radno vrijeme Exporta – četvrtkom i petkom od 15 do 20 sati te subotom i nedjeljom od 11 do 20 sati, dok je praznicima i blagdanima Export zatvoren za posjetitelje.