Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Ljeto u prijestolnici, Vijesti

U HKD-u na Sušaku odigrana plesna predstava Escape room

U Hrvatskom kulturnom domu na Sušaku, u srijedu, 16. rujna izvedena je plesna predstava za djecu Escape room u izvedbi članova Zagrebačkog plesnog ansambla (ZPA). Predstava u fokus stavlja virtualno socijalno okruženje, temu koja je iznimno bliska mladim ljudima pritom propitujući kakve su posljedice sve većeg provođenja vremena u virtualnom svijetu u odnosu na onaj vanjski i ‘stvarni’.

Escape room popularna je igra koja se diljem svijeta igra od 2010. godine a u kojoj je cilj u određenom vremenu izaći iz zaključane sobe, timski rješavajući niz povezanih i logičkih zadataka. Mjesto radnje ove plesne predstave je obična mladenačka soba iz koje je izlazak zapravo ulazak u virtualni svijet. Kako bi se u njega ušlo, potrebno je proći proces registracije, koji je za svih isti, unificiranost postaje obavezna i s razlogom se postavlja pitanje, a gdje nestaje naša jedinstvenost i individualnost.

Tri plesačice u predstavi utjelovljuju jedan lik. Sve su jedna i jednake. Ne znamo koja je original. Brisanjem i preuzimanjem identiteta omogućuje se izlazak tj. ulazak u virtualni prostor. Tražeći izlaz iz virtualne sobe, one se udaljavaju od stvarnosti u kojoj je skriven pravi izlaz.

Predstava je namijenjena djeci i mladima višeg osnovnoškolskog uzrasta i bavi se problematikom cijele jedne generacije koja je, moglo bi se reći, svoja najveća otkrića doživjela u sjedećem položaju ispred ekrana. Kroz temu koja im je bliska i u kojoj se mogu prepoznati, Zagrebački plesni ansambl mladima želi približiti plesnu umjetnost.

Predstava Escape room uvod je u festival izvedbenih umjetnosti za djecu Plesni zbirkus, jedinu manifestaciju za djecu koju organiziraju i djeca, u suradnji sa stručnim suradnicima koja će na različita mjesta u Rijeci dovesti niz predstava suvremenog plesa, novog cirkusa i interdisciplinarnih kazališnih izvedbi, kao i radionica na kojima se djeca mogu upoznati i okušati u vještinama i disciplinama iz tih izvedbenih područja.

Projekt je nastao tijekom ciklusa radionica Festivalska smišljaonica koji je nastao u okviru projekta Žiroskop – civilno-javno partnerstvo u upravljanju prostorima kulture u Rijeci, a financiran je od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda.

Plesni zbirkus organiziraju djeca u suradnji s Prostorom Plus i Vijećem mladih Benčić, a financijski ga podržavaju Ministarstvo kulture RH i Grad Rijeka – odjel za kulturu.