Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
27 susjedstava, Vijesti

U Krku premijerno predstavljeno “27 susjedstava”

Povorka s više od stotinu izvođača i sudionika prodefilirala je starom jezgrom grada Krka kako bi raznovrsnim i bogatim kulturnim programom obilježila službeno proglašenje odabranih 27 susjedstava istoimenog programskog pravca u sklopu Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Ulice su oživjeli predstavnici odabranih susjedstava, čak 97 izvođača; žongleri, plesači, zbor, svirač meha, limena glazba, klapa, brojni pjesnici i mnogi drugi, a pod redateljskom palicom Jorgea Correa Bethencourta te uz vrijednu partnersku podršku Udruge Kreativni Krk koja je dovela Europsku prijestolnicu kulture na otok.

Povorka predvođena puhačkim orkestrom Lovran krenula je s autobusnog kolodvora u gradu Krku prema staroj jezgri. Na promenadi su se uključila djeca iz O.Š. Fran Krsto Frankopan iz grada Krka koja su nastavila voditi povorku do pozornice gdje je održan protokolarni dio programa. Kratkim pozdravnim govorima okupljenima su se obratili zamjenica župana Primorsko-goranske županije Marina Medarić, gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, županijski pročelnik Odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu Valerij Jurešić, gradonačelnik grada Krka Darijo Vasilić i direktorica društva Rijeka 2020 Emina Višnić.

Povorka je svoj put nastavila uz glazbu i ples sopaca i KUD-a Poljice, te zvona Svetog Kvirina koji publiku dočekuje na Malim vratima i vodi ih kroz stari grad. Atmosferu na Trgu Kamplin začinili su vatreni žongleri i plesna skupina, nakon čega je uslijedilo prikazivanje kratkog filma o odabranim susjedstvima te filma „Sinfonia Chersodelica”, creskih autora Igora Neuhauslera i Matije Jaki.

Put se nastavio Frankopanskom ulicom gdje su uprizorene glumačke točke u izvedbi studenata studija Glume riječkog Sveučilišta. Na sjecištu dviju kala nastupio je Zbor Vrelo, a povorka je potom skrenula u Strossmayerovu ulicu prema Šahovskom klubu na čijim su prozorima pjesnici recitirali na različitim dijalektima regije. Klapa Čavle zapjevala je u Vitezićevoj, a na samom vrhu ulice čuli su se tradicionalni zvuci meha. Program je završio uz nekoliko plesnih točaka u sportskoj dvorani osnovne škole Frana Krsta Frankopana.

Desetak susjedstava svojim je nastupima doprinijelo ovom nadasve raznolikom i specifičnom događanju koji je na jednu večer oživio ulice grada Krka i priredio nesvakidašnju atmosferu stanovnicima i brojnim posjetiteljima.

27 odabranih susjedstava su:

Gorski kotar i zaleđe: Gornji Kuti, Fužine, Brod na Kupi, Delnice, Gomirje, Mrkopalj, Matulji, Čavle, Jelenje;

Otoci: grad Krk, grad Cres, otok Unije, otok Rab, Malinska, Vrbnik;

Rijeka i obala: Pehlin, Sveučilišni Kampus, Drenova, Turnić- Mlaka, Škurinje, Lovran, Opatija, Kastav, Kostrena, Praputnjak, Novi Vinodolski, Crikvenica.


O programskom pravcu “27 susjedstava”:

Programski pravac “27 susjedstava” ima za cilj osnaživanje lokalnih zajednica kroz jačanje ljudskih potencijala, razvijanje međuljudskih odnosa, organiziranje kulturnih aktivnosti i povećanje kulturnih sadržaja. Organizirat će se umjetnička događanja, edukacijske aktivnosti, različiti kulturni programi te ostali sadržaji od interesa za lokalnu zajednicu.

Susjedstva predstavljaju timovi, koji će biti educirani kako bi mogli kvalitetno osmišljavati i provoditi projekte i programe, uključivati članove lokalne zajednice te surađivati sa sličnim zajednicama u inozemstvu. Kroz “27 susjedstava” formirat će se neformalna mreža aktera u kulturi, a svaka od uključenih zajednica ostvarit će suradnju s po jednom zajednicom iz svake od zemalja članica EU. Finale čitavog programa dogodit će se u 2020. kroz “Festival susjedstava” na kojem će lokalne zajednice javno predstaviti sebe, svoj rad i svoja međunarodna partnerstva.

Video premijera: