Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Kuhinja različitosti, Vijesti

U nedjelju u Rijeci započinje Festival europske kratke priče

Od 4. do 9. listopada 2020.g. održava se riječki dio Festivala europske kratke priče. Ponajbolji europski i svjetski književnici susrest će se s publikom na javnom čitanju, predstavljanjima knjiga, diskusijama, predavanjima, književnim radionicama i druženjima.

U nedjelju u 19 sati u Exportu na Delti sve počinje službenim otvorenjem FEKP-a, koje uključuje razgovor Aleksandra Hemona i Semezdina Mehmedinovića, pod nazivom Priče o suputnicima.

U doba kada je piscima teško posjećivati festivale, FEKP je odlučio posjetiti pisce. Od početka pandemije koronavirusa Aleksandar Hemon i Semezdin Mehmedinović svake se nedjelje susreću na video-chatu jedne od internetskih platformi da bi razgovarali o životu prije i poslije, o knjigama i glazbi, o čitanju i pisanju svijeta. Nakon susreta u Sarajevu i Americi, u pjesmama i prozama, u sjećanjima i jezicima… prijatelji i veličanstven autori sada susretom otvaraju devetnaesto izdanje Festivala eurospke kratke priče.

Razgovor moderiraju Luiza Bouharaoua i Neven Ušumović, a osim uživo u Exportu, program je moguće pratiti i putem YouTube kanala FEKPhrvatska.

FEKP i HAY festival u Luci različitosti

Elif Shafak, Hanif Kureishi, Aleksandar Hemon, Yann Martel, Irvine Welsh… samo su neke od književnih zvijezda koje će od 4. do 9. listopada gostovati na riječkim i zagrebačkim pozornicama Festivala europske kratke priče.

Pitanja koja postavlja svijet pogođen pandemijom obilježit će događanja festivala, koji pod temom Luka različitosti okuplja pisce i umjetnike koji se u svojim djelima bave razlikama i različitima. Bilo da tematiziraju rasnu, klasnu ili vjersku, rodnu ili političku različitost, ili pak njeguju umjetničke prakse koje se opiru očekivanim i uobičajenim formatima, bilo da se bave pričama „drugih“ – poput izbjeglica i migranata – ili nam donose „drukčije“ priče, domaći i inozemni sudionici ovogodišnjeg FEKP-a pokazuju svu složenost svijeta i vremena u kojima živimo.

Tim je važnija i suradnja koju FEKP u Rijeci – u sklopu programa Europske prijestolnice kulture – ostvaruje s jednim od najznačajnijih svjetskih književnih događaja – Festivalom Hay (6. – 9. listopada). Projekt Europa 28 – žene o budućnosti Europe nudi potentne vizije budućnosti 28 europskih autorica (spisateljica, dramatičarki i redateljica, znanstvenica, poduzetnica i aktivistica…), koje u svijetu nakon COVIDA zadobivaju novu aktualnost i značaj.

Uživo i digitalno, u Rijeci i Zagrebu, Festival europske kratke priče nastavlja širiti priče ponajboljih svjetskih pisaca i biti dobra priča domaće kulturne scene.