Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Dopolavoro, Vijesti

U Palachu održana tribina o umjetničkom radu ‘3. smjena’

U Omladinskom kulturnom centru Palach, u utorak, 6. listopada održan je razgovor o umjetničkom radu „3. smjena“ umjetnice Milijane Babić koji se bavi propitivanjem odnosa pojmova
tijelo – rad – žena. Rad je nastao u sklopu programskog pravca Dopolavoro Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Rad propituje navedene pojmove iz pozicije takozvane treće smjene ženskog rada, u smislu onoga što imenujemo samooblikovanjem, „popravljanjem“ ženskog tijela s ciljem približavanja idealu ljepote kako ga nameće hegemonijska vizualna i materijalna kultura.

Rad je realiziran kao intervencija u ženskom časopisu Gloria Glam u veljači 2020, a zasniva se na intervjuima sa šezdesetak žena s kojima je autorica razgovarala tijekom izvođenja raznih tretmana u riječkim ‘’salonima ljepote’’.

U razgovoru o procesu istraživanja odnosa prema ženskom tijelu i radu sudjelovale su autorica djela Milijana Babić, Ana Ajduković iz Centra za ženske studije pri Filozofskom fakultetu u Rijeci, a razgovor je moderirala povjesničarka umjetnosti i kustosica Ksenija Orelj.

Povezujući ideju rada i slobodnog vremena, ‘’treća smjena’’ postaje fokalna točka iz koje se motre tradicionalne dvije smjene ženskoga rada, plaćena i neplaćena (kućni rad i rad brige), javna i privatna, dok istovremeno utječe na cjelinu tzv. radnog aspekta ženskih života.

U sklopu odgođenog i prilagođenog programa Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture, “3. smjenu” predstavlja se u mediju bilborda. U periodu od 8. do 20. listopada, rad će biti izložen na tri lokacije u Rijeci: Krešimirova – Pošta 2, Osječka – pravac Škurinje i Radnička – kod Tower Centra, a vremenski će se preklapati s izvedbama u Ljubljani (Festival Mesto žensk) i Zagrebu (Ganz nove Perforacije i Noć Performansa).