Group 42 CopyGroup 35Group 42Group 42 Copy 3Group 34Group 42 Copy 2
Doba moći, Vijesti

U Rijeku, Europsku prijestolnicu kulture, stižu Stradivarijeva i Guarnerijeva violina

Pomorski i povijesni muzej Hrvatskog primorja Rijeka postavlja izložbu „Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona“ kojom se obilježava 150. godišnjica rođenja „čovjeka koji čita violine“ dr. Franje Kresnika, Riječanina koji je gradio violine, ali i razotkrio tajnu izrade najboljih violina svijetu, a koje su na prijelazu sa 17. na 18. stoljeće u talijanskoj Cremoni izrađivali Antonio Stradivari i Giuseppe Guarneri del Gesú.

U sklopu Europske prijestolnice kulture u Pomorskom i povijesnom muzeju Hrvatskog primorja Rijeka, 6. prosinca 2019. otvara se izložba „Violinom iznad granica / Stradivari u Rijeci – Kresnik i Cremona“ posvećena dr. Franji Kresniku, Riječaninu koji je početkom 20. stoljeća izučavao i gradio violine te u europskim krugovima bio poznat kao „čovjek koji čita violine“.

Taj je liječnik uspio ono što mnogi prije i poslije njega nisu – razotkrio je tajnu izrade najboljih violina na svijetu koje su na prijelazu sa 17. na 18. stoljeće u talijanskoj Cremoni izrađivali Antonio Stradivari i Giuseppe Guarneri del Gesú.

U čast dr. Kresniku, a zahvaljujući partnerstvu Muzeja violine iz Cremone i Pomorskog i povijesnog muzeja Hrvatskog primorja Rijeka, na izložbi će, uz violine koje je sam napravio, biti izložbeno čak osam kremonskih violina, među njima i po jedna Stradivarijeva te Guarnerijeva violina.

Za trajanja izložbe u Rijeci će biti organizirani i koncerti na violinama koje je izradio dr. Kresnik, te koncert na Stradivarijevoj i Guarnerijevoj violini. Na svečanom koncertu povodom otvorenja nastupit će Marco Bronzi na violinama Stradivari “Lam” i Guarneri del Gesú “Principe Doria” te Davide Burani na harfi.

Kresnik je bio jedan od najvećih autoriteta u poznavanju kremonske graditeljske tradicije u svoje vrijeme, koji je samo po zvuku mogao prepoznati autora i godinu gradnje.

Izložbom se obilježava 150. godišnjica rođenja dr. Franje Kresnika, a dio je programskog pravca „Doba moći“ Europske prijestolnice kulture 2020.  Sam Kresnik je, zahvaljujući svom radu i onim što je ostavio Rijeci u nasljeđe, jedan od arhetipskih protagonista programske cjeline Doba moći koji Rijeku, grad koji je samo u posljednjih 100 godina promijenio čak sedam država, predstavlja kao svojevrsni laboratorij europske povijesti, svijesti i savjesti.